Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Middelkoop: mishandeling is laf en verwerpelijk

16 mei 07

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is geschokt door het bericht dat negen militairen zijn aangehouden voor de mishandeling van een zwerver.

Na afloop van de ministerraad sprak hij woensdag van "laf en zeer verwerpelijk gedrag". De bewindsman is blij dat de militairen zijn opgepakt. "Ze hebben een passende straf verdiend", zei hij. Van Middelkoop wilde zich nog niet uitspreken over eventuele sancties tegen de militairen, maar zei wel dat ontslag tot de mogelijkheden behoort.

"Dit kunnen we niet over onze kant laten gaan", aldus de minister. De zaak ligt nu echter eerst in handen van de Koninklijke Marechaussee.

Het "buitengewoon onaangename incident" werpt volgens de minister een smet op de meeste militairen, die zich tijdens werk en in hun vrije tijd wel goed gedragen en wel weten hoeveel ze kunnen en mogen drinken. Ook toont de zaak aan hoe belangrijk een gedragscode is, aldus Van Middelkoop.

Militairen moeten volgens hem beseffen dat wangedrag, tijdens maar ook buiten diensttijd, altijd terugslaat op hun functie en de hele Defensie-organisatie. "Particulier en professioneel gedrag lopen naadloos in elkaar over."

De bewindsman van de ChristenUnie zei zich te realiseren dat incidenten altijd zullen plaatsvinden. Om dat echter zoveel mogelijk te voorkomen, zal Defensie de militairen aanspreken op hun professionaliteit, waar integer gedrag deel van is. Het ministerie trekt de komende jaren vele tientallen miljoenen euro uit om een mentaliteitsverandering te bereiken. "Een cultuuromslag is een zaak van lange adem", voegde Van Middelkoop eraan toe.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief