Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wolfowitz neemt ontslag bij Wereldbank

18 mei 07

De in opspraak geraakte president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, neemt ontslag. Hij vertrekt op 30 juni.

Dat maakte de Wereldbank donderdag in Washington bekend. Wolfowitz zegt "in het belang" van de Wereldbank op te stappen.

Het bestuur van de Wereldbank schrijft dat alle betrokkenen bij de zaak oprecht en in het belang van de Wereldbank hebben gehandeld. De bewindvoerders erkennen echter dat er fouten zijn gemaakt in deze kwestie en dat er veranderingen binnen de bank moeten worden doorgevoerd.

De 63-jarige Wolfowitz kwam in opspraak door de promotie en salarisverhoging die hij aan zijn vriendin Shaha Riza gaf. Uit onderzoek van een speciale commissie van de Wereldbank bleek dat Wolfowitz hiermee de regels had overtreden. Wolfowitz kwam in 2005 bij de bank.

De Amerikaanse regering maakte bekend snel een opvolger voor Wolfowitz te zullen presenteren. Traditioneel leveren de Verenigde Staten als grootste donor de president van de Wereldbank. President George W. Bush liet weten het vertrek van Wolfowitz "met tegenzin te accepteren".

Wolfowitz zegt in een bijgevoegde verklaring "etisch en in goed vertrouwen" te hebben gehandeld. "De armste mensen in de wereld (...) verdienen het beste wat we kunnen geven. Daarom is het noodzakelijk om nu verder te gaan (...) en dat kan het beste onder nieuw leiderschap."

De positie van Wolfowitz was onhoudbaar geworden nadat de Europese landen hem de afgelopen weken hadden laten vallen. De Amerikaanse regering is hem tot het laatst blijven steunen, maar de afgelopen dagen werd al duidelijk dat ook het Witte Huis hem niet meer kon of wilde redden.

De Wereldbank verklaart het "te betreuren" dat de prestaties van Wolfowitz worden "overschaduwd door de recente gebeurtenissen". Wolfowitz richtte zich tijdens zijn tweejarige presidentschap vooral op de bestrijding van de corruptie bij regeringen.

Een van de zaken die moet veranderen volgens de Wereldbank betreft de werking van de Ethische Commissie. Deze commissie stond destijds onder leiding van de Nederlander Ad Melkert en adviseerde na Wolfowitz zijn aantreden hoe het verder moest met diens vriendin Shaha Riza.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief