Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gesprek COC met Poolse ambassadeur levert weinig op

15 mei 07

Het COC is teleurgesteld over het gesprek dat een delegatie van de homobelangenorganisatie en Amnesty International dinsdag met de Poolse ambassadeur had.

De ambassadeur stemde niet in met de opvatting van het COC dat de regering in Warschau duidelijker afstand moet nemen van tegen homo's gerichte uitspraken van ministers.

COC-voorzitter Frank van Dalen meent dat het voor homoseksuelen in Polen moeilijk zal blijven, zolang de regering geen moreel leiderschap neemt door uitspraken van ministers af te wijzen en de veiligheid van homoseksuelen te garanderen. "Er zijn te veel incidenten die worden afgeschoven op individuele ministers. Als een minister met zijn uitspraken bedoeld of onbedoeld homofobie voedt, is hij daarvoor verantwoordelijk te houden, of het nu kabinetsbeleid is of niet", aldus de COC-voorzitter.

Het COC houdt deze week een Polenweek om aandacht voor de positie van homoseksuelen in het Oost-Europese land te vragen. Zo vindt een ruime meerderheid van de inwoners van het land dat homoseksualiteit een zonde is en stelde minister van Onderwijs Roman Giertych voor "homoseksuele propaganda" op scholen strafbaar te stellen.

De belangenorganisatie heeft het kabinet gevraagd Polen ter verantwoording te roepen voor zijn antihomobeleid. Zij vindt dat het Oost-Europese land van bijeenkomsten van de Europese Unie moet kunnen worden uitgesloten, zolang de situatie daar niet verandert.

(Bron : ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief