Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister Cramer wil verbod op gloeilamp

21 mei 07

PvdA-milieuminister Jacqueline Cramer wil de aloude gloeilamp verbieden. Na een werkbezoek bij Philips in Eindhoven liet zij maandag weten dat zij binnen vier jaar af wil van de gloeilamp.

Het CDA is kritisch en wil dinsdag opheldering van Cramer in de Tweede Kamer.

Spaarlampen zijn volgens de bewindsvrouw veel beter voor het milieu en de portemonnee; zij schelen 70 procent aan energieverbruik. Premier Balkenende zei begin maart, na een Europese klimaattop, dat hij een verbod op de gloeilamp "te ver" vond gaan.

CDA-minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zei in februari al in antwoord op D66-Kamerlid Boris van der Ham, dat zij het gebruik van de gloeilamp wil ontmoedigen en dat van de spaarlamp bevorderen. Zij wilde niet zover gaan als een verbod.

CDA-Kamerlid Liesbeth Spies gaat Cramer dinsdag in het vragenuurtje om opheldering vragen. Zij zei in een reactie dat zij het ermee eens is dat spaarlampen beter zijn voor het milieu, maar vindt dat Cramer te ver gaat.

Op plaatsen waar het licht maar zelden aan hoeft, kan een gloeilamp voor de consument voordeliger zijn. Bovendien vraagt Spies zich af hoe de minister denkt te controleren of de gloeilamp nog wordt gebruikt. "Door een speciale gloeilampenbrigade ?", schampert zij.

Maar Cramer gaat zich volgens haar woordvoerder er hard voor maken dat zo'n maatregel komt te staan in het beleidsprogramma van het kabinet, de concrete vertaling van het regeerakkoord. Half juni komt dat programma uit. "Het beleidsprogramma is nog niet afgeschreven", aldus de woordvoerder.

Australië kondigde eerder dit jaar plannen aan om in 2010 de gloeilamp in de ban te doen.

Er is volgens Cramer wel overleg nodig met Brussel, "maar wij zien geen belemmeringen", zei haar woordvoerder. "Er zijn geen Europese regels die ons verbieden dit te doen." Volgens Brusselse bronnen mag een lidstaat een product om milieuredenen verbieden, maar de betrokken wet moet heel nauwkeurig zijn geformuleerd.

Intussen werkt de Europese Commissie zelf aan een voorstel om de gloeilamp in de hele Unie per eind 2008 te verbieden, zei desgevraagd de woordvoerder van EU-energiecommissaris Andris Piebalgs. Hij wil veertien productgroepen aanpakken, waaronder drie soorten verlichting: op straat, op kantoor en thuis.

Het voorstel is gebaseerd op een bestaande EU-richtlijn die standaarden zet op het gebied van energie-efficiëntie. Het voorstel hoeft daarom niet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de lidstaten en het Europarlement.

Bij Greenpeace waren ze maandag heel blij met minister Cramer. "Wat ze roept klopt. Het is exact wat wij ook hebben geroepen bij onze campagne voor spaarlampen. Dit is goed voor de portemonnee van de consument en het is goed voor het milieu", aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Philips is ook "heel blij" met het initiatief van minister Cramer. De wereldwijde marktleider in gloeilampen begon anderhalf jaar geleden al een bekendheidscampagne voor het gebruik van efficiënte lichtbronnen, aldus een woordvoerster van Philips. "Afgelopen december hielden wij nog een forum over het gebruik van spaarlampen voor thuisgebruik. Daarom zijn wij blij dat er nu ook initiatieven vanuit de overheid komen."

(Bron : ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief