Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Directeur: 'Bokito valt niets te verwijten'

23 mei 07

Bokito valt niets te verwijten. Dat zei directeur Ton Dorresteijn van Diergaarde Blijdorp woensdag op een bijeenkomst naar aanleiding van de ontsnapping van de gorilla, afgelopen vrijdag.

"Bokito is een prima familievader. Hij beschermt zijn vrouwen."

Blijdorp is volgens hem verantwoordelijk. "Het is ons te verwijten dat hij kon uitbreken. Wij dachten dat het verblijf uitbraakproof was", aldus Dorresteijn. Bokito mag volgens hem niet de dupe worden.

De mensaap is nu "redelijk opgefokt". Mocht hij niet meer rustig worden, dan wordt hij samen met zijn groep in Blijdorp of een andere zoo afgescheiden van de bezoekers. Maar de directeur denkt dat het zover niet komt.

Volgens hem ligt een deel van het probleem in het feit dat Bokito door mensen is opgevoed. Doorgaans keert een gorilla mensen de rug toe als die ze zat is. Zij gaan oogcontact uit de weg. Bij Bokito is dat anders. Hij is mensen gewend. Volgens zijn verzorger Ben Westerveld zei de gorilla vrijdag in zijn taal tegen de vrouw die hij vervolgens aanviel, dat ze weg moest gaan. Dat deed ze niet, waarna hij maatregelen nam.

Daarvoor had hij al zijn tanden laten zien. Dit dreigende gezicht werd door de vrouw verkeerd geïnterpreteerd. Sommige mensen denken dat hij dan lacht. "Dit was de aanleiding voor gedrag dat je niet wilt. Dit had nooit mogen gebeuren", aldus de directeur die de gebeurtenissen zeer betreurt.

De dierentuin wil geen verwijten maken en wijst geen schuldigen aan. Maar volgens Westerveld lag het gooien van steentjes "heel dicht tegen pesten aan". Duidelijk is nu geworden, stelt de verzorger, dat het niet leuk is om met een gorilla te spelen.

Nadat een groep soortgenoten naar Shanghai was vertrokken, veranderde Bokito steeds meer. "Hij werd steeds meer een gorilla." Hij werd de baas. "Dat is een positieve verandering", aldus de directeur.

De 11-jarige, puberende gorilla, komt uit Berlijn. Hij zit inmiddels anderhalf jaar op het apeneiland in Blijdorp. Blijdorp houdt sinds 1962 gorilla's. De tuin heeft veel steunbetuigingen ontvangen, waaronder een telefoontje van koningin Beatrix.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief