Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Erik Zabel: 'Ik gebruikte epo'

24 mei 07

De Duitser Erik Zabel, oud-renner van de in opspraak geraakte wielerformatie Telekom, heeft in een persconferentie toegegeven ook epo te hebben gebruikt.

Zijn bekentenis volgt op die van zijn oud-collega's Rolf Aldag en Udo Bölts, tegenwoordig ploegbazen bij T-Mobile, de opvolger van Telekom, en Gerolsteiner. Aldag kondigde de persconferentie aan waarbij ook Zabel dopinggebruik toegaf.

Aldag en Bölts gebruikten doping in de jaren dat hun kopmannen Bjarne Riis en Jan Ullrich de Tour de France wonnen. Hun eventuele dopinggebruik valt niet meer te bewijzen. Destijds vielen alle tests negatief uit. T-Mobile blijft ook na de bekentenissen de sport sponsoren.

Zabel is de eerste nog actieve prof die door de knieën gaat. De 38-jarige topsprinter gaf in tranen toe dat hij in de eerste week van de Tour van 1996 epo had gebruikt. "Ik wilde het gewoon eens proberen, maar het was eenmalig."

Zabel, momenteel uitkomend voor Milram, hangt nu een schorsing van twee jaar boven het hoofd. "Elke consequentie van mijn uitspraken zal ik aanvaarden. Ik heb gesjoemeld,dus moet ik boete doen."

De Duitser behoort tot de succesvolste renners uit het circuit. Zijn erelijst telt 192 zeges, waaronder 12 etappezeges in de Tour en zes in de Vuelta. Ook won hij de Amstel Gold Race, Parijs-Tours en liefst vier keer Milaan-San Remo.

Aldag bekende in de Tour de France van 1995 zijn toevlucht tot epo genomen te hebben. In de live op de Duitse tv uitgezonden persconferentie vertelde hij te geloven dat hij anders niet meer met de beste renners mee zou kunnen.

"Met deze openlijke boetedoening wil ik me verontschuldigen voor de jarenlange leugen dat ik 'schoon' was. Die leugen is net zo erg als het epogebruik zelf." Aldag blijft ploegleider van T-Mobile.

Na alle onthullingen liet Bjarne Riis, de ploegbaas van CSC weten, vrijdag een persconferentie te beleggen. De winnaar van de Tour van 1996 wilde niet zeggen of het ook om een bekentenis zal gaan. In 1996 was hij in dienst van Telekom.

(Bron : NOS)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief