Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Plasterk noemt donorshow onethisch

29 mei 07

Minister Ronald Plasterk (Media) noemt De Grote Donorshow die BNN vrijdag uitzendt "ongepast en onethisch".

In het programma krijgt een ongeneeslijk zieke vrouw de keuze aan
welke nierpatiënt zij een nier afstaat. Plasterk hekelt het "wedstrijdelement" en het "dingen naar de gunsten van de kijker" van de drie patiënten.

De PvdA-bewindsman zegt wel dat hij de intentie van omroep BNN prijst om aandacht te krijgen voor het tekort aan donoren in Nederland. "Dat is alleen maar positief."

Volgens de wet mogen donoren zelf bepalen wie hun orgaan krijgt. Volgens Plasterk is het alleen de vraag of de nier van de ongeneeslijk zieke vrouw wel echt getransplanteerd kan worden. Volgens de minister lijdt zij aan kanker. Dat betekent dat bij een transplantatie van haar organen het risico van uitzaaiingen kan bestaan.

Tweede Kamerlid Joop Atsma van het CDA is "aangeslagen" door de show. "Gaan we meemaken dat iemand een donororgaan gaat verkopen, wellicht voor een goed doel", vraagt hij zich af. Samen met ChristenUnie en SGP wil Atsma dat de minister dit soort programma's in de toekomst tegenhoudt.

Plasterk is dat niet van plan. "De grondwet verbiedt dat ik ingrijp. De publieke omroep is verantwoordelijk voor de eigen programma's."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief