Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vuilnisbak Kabinet der Koningin vol vertrouwelijke stukken

29 mei 07

Het Kabinet der Koningin gooit vertrouwelijke informatie over de Koningin en leden van de Koninklijke familie in de vuilniscontainer.


NOVA ontdekte in de container - vlak buiten de poort van het kantoor van het Kabinet der Koningin in Den Haag- onder meer notities over geplande staatsbezoeken van de koningin tot 2010 en een agenda met bezoeken en bijeenkomsten, die leden van de koninklijke familie tot juli zullen afleggen. Het vuilnis zit verder vol met aantekeningen, telefoonnummers, werkroosters, dossierlijsten, visitekaartjes etcetera.

Het Kabinet der Koningin is het secretariaat van het staatshoofd. Het is de schakel tussen de ministers en de koningin. Wetten en Koninklijke Besluiten lopen via dit secretariaat. De medewerkers houden zich bezig met de voorbereiding van afspraken, bijeenkomsten en reizen in binnen- en buitenland. Bij het kabinet werken 34 mensen. Aangezien het om vertrouwensfuncties gaat, worden de medewerkers gescreend door de AIVD.

Vertrouwelijk
Een van de stukken die in de container ligt is een vertrouwelijk stuk over staatsbezoeken. De lijst is vastgesteld door Hare Majesteit en loopt van 2007 tot 2010. In het stuk over de staatsbezoeken wordt in grote lijnen uitgelegd waar de prioriteiten liggen, wat de criteria zijn en waar rekening mee moet worden gehouden.

"Als je inzicht hebt in de agenda van de koningin zowel in binnen- als buitenland in een te vroeg tijdstip waarin die mededelingen nog niet zijn gedaan naar de ontvangende partij dan is dat buitengewoon gevoelig (..) Dat moet echt binnenskamers blijven", aldus oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper. Als minister was Peper (deels) verantwoordelijk voor de beveiliging van de leden van het Koninklijk Huis.

NOVA toont in de uitzending onder meer een aantekening waarop staat: "Kunnen we een formulering kiezen waar HM (Hare Majesteit) buiten blijft?". Ook trof het een notitie aan met een vraag over hoe je je kunt beveiligen tegen afluisteren.

In de container wemelt het van de notities met telefoonnummers en 06-nummers van ambtenaren, bankrekeningnummers, losse aantekeningen enzovoort.

Peper snapt niet dat politie- en veiligheidsdiensten en het Kabinet der Koningin de vuilcontainer open en bloot buiten laten staan. "De Diensten komen er kennelijk weinig en.(...) er is kennelijk weinig discipline op dit punt. Alle informatie moet door een versnipperaar. Laten we vooral dit gat dichtschroeien, hoe leuk het ook voor de journalistiek is om er kennis van te nemen".

Communicatierapporten
In de container ligt ook een rapport in de container over de beveiliging van handcomputers en telefoons. Het rapport is geschreven door een medewerker van de Tweede Kamer. Ook vond NOVA talloze agenda's en uitnodigingen. Zo ontvangt de Koningin de komende weken een aantal ministers.

Verder blijkt de complete communicatiekalender van de Rijksvoorlichtingsdienst tot juli 2007 in de vuilniscontainer te liggen. Met openingen, verjaardagen, concerten, diners, congressen en symposia die de koningin en de koninklijke familie allemaal bijwonen.

Verder vond NOVA visitekaartjes - eentje zelf met een privé adres - de roosters van de 34 medewerkers en de weekagenda van de directie van het Kabinet van de Koningin.

Verbazing
"Het is verbazingwekkend en verbijsterend dat dit gebeurd. Het Kabinet der Koningin is een supergevoelige organisatie", aldus oud-minister Peper.

NOVA heeft ervoor gekozen niets uit het gevonden materiaal openbaar te maken, omdat het gevoelige informatie betreft. NOVA wil louter aantonen dat de beveiliging van vertrouwelijke informatie niet goed genoeg geregeld is. NOVA heeft alle informatie die ze in bezit heeft gekregen, overhandigd aan de Rijksvoorlichtingsdienst.

Naar boven
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief