Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD wil uitleg Balkenende over beveiliging Kabinet der Koningin

30 mei 07

De veiligheid van leden van het Koningshuis is in gevaar gekomen doordat er vertrouwelijke informatie over het het Koningshuis in de vuilnis is beland. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Laetitia Griffith in NOVA.


Ze noemt het "verbijsterend" en "beschamend" dat er zo bij het Kabinet der Koningin met informatie wordt omgegaan. Griffith wil dat premier Balkende en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk uitleggen hoe vertrouwelijke stukken in de vuilnis terecht zijn gekomen en de beveiliging bij het Kabinet der Koningin geregeld is.

Uit onderzoek van NOVA blijkt dat er in de vuilniscontainer van het Kabinet der Koningin een overzicht van de staatsbezoeken tot en met 2010 was terug te vinden. Maar ook agenda's, noitities, adressen en telefoonummers van ambtenaren. Volgens Griffith is het maar de vraag of het bij andere overheisinstanties dan nu wel goed geregeld is.

Volgens Jeroen Harinck van de Europese vakorganisatie voor informatievernietiging heeft de overheid centrale contracten afgesloten voor afvalvernietiging. "Daardoor wordt gevoelige informatie te weinig gescheiden van ongevoelige informatie. Het is vaak een kwestie van geld dat dat niet gescheiden wordt", aldus Harinck in NOVA. Bovendien vindt Harinck dat ambtenaren veel meer bewust moeten worden gemaakt van wat ze met vetrouwelijke documenten doen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief