Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lid commissie-Vreeman opgestapt na geschil

30 mei 07

Een lid van de commissie-Vreeman, die onderzoek heeft gedaan naar de verkiezingsnederlaag van de PvdA, is afgelopen weekend opgestapt. Een ingewijde heeft dat woensdag bevestigd.

Het gaat om Edith Hooge. Zij kon zich niet verenigen met een aantal wijzigingen in het eindrapport die PvdA-leider Wouter Bos, fractievoorzitter Jacques Tichelaar en waarnemend partijvoorzitter Ruud Koole hadden voorgesteld.

Bij de instelling van de commissie in januari was afgesproken dat dit drietal de tekst van het eindrapport mocht inzien en veranderingen mocht voorstellen. Hooge, een lector corporate governance aan de Avans Hogeschool, had achteraf ook moeite met die afspraak.

Een betrokkene kenschetst de wijzigingen die door Bos, Tichelaar en Koole zijn voorgesteld als "tekstueel en minimaal". De overige zeven commissieleden hadden er dan ook geen problemen mee.

De commissie, onder leiding van de Tilburgse burgmeester en voormalig PvdA-voorzitter Ruud Vreeman, presenteert haar bevindingen vrijdag. Die zijn unaniem.

De commissie-Vreeman ging in januari aan de slag op verzoek van toenmalig partijvoorzitter Michiel van Hulten. Die stapte enkele weken terug op na een conflict met zijn medebestuursleden. Ook de rest van het bestuur trad toen af, waarna een interimbestuur onder leiding van Koole aantrad.

Het rapport van de commissie wordt in de PvdA, waar ook discussie is over de rol van Bos, met spanning tegemoet gezien. Naar verluidt bevat het rapport geen conclusies die de positie van Bos als partijleider in gevaar brengen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief