Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ex-campagnestrateeg Monasch wil PvdA hervormen

30 mei 07

De PvdA moet weer kiezen voor een duidelijke sociaaldemocratische koers. Ook moet er weer politieke regie komen in de partij, waarbij de nieuwe partijvoorzitter extra bevoegdheden moet krijgen.

Voormalig campagnestrateeg Jacques Monasch wil een beweging starten in de PvdA om dit te verwezenlijken. Hij zegt over veel steun in de partij te beschikken, ook in de Tweede Kamerfractie.

Monasch, die woensdag in Den Haag een manifest met zijn ideeën presenteerde, wilde echter geen aantallen of namen noemen.

Monasch kenschetst de PvdA als een partij die voortdurend van koers verandert en die in de greep is van rapporten producerende vergadertijgers. De regie is er volgens hem volledig zoek. Nieuwe leden zijn na gemiddeld negen maanden weer vertrokken. "Veel mensen hebben het gevoel dat het zo niet langer kan", zei hij woensdag.

Monasch, die betrokken was bij de verkiezingscampagnes van Wim Kok, wil dat sociaaldemocraten het weer voor het zeggen krijgen in de PvdA. "Liberalen en mandarijen moeten naar de achtergrond."

De PvdA moet collectieve voorzieningen als onderwijs en zorg centraal stellen, de topinkomens aanpakken, de AOW met rust laten en de hypotheekrenteaftrek op termijn durven afschaffen. Ook moet ze kiezen voor een Nederlandse identiteit. Dat betekent: de grenzen dicht voor Poolse werknemers zolang er hier nog werklozen zijn. Het betekent ook dat PvdA-bestuurders een eventueel tweede paspoort moeten opgeven. Verder moet de PvdA haar anti-autohouding in de grote steden laten varen.

Monasch ontkent dat hij van de PvdA een soort SP wil maken. Als het gaat om internationaal beleid of belastingpolitiek heeft hij andere ideeën dan de partij van Marijnissen.

Monasch hoopt tijdens een PvdA-congres in het najaar de partij achter zijn voorstellen te krijgen. Hij is er bij die gelegenheid niet op uit de positie van Wouter Bos te ondermijnen. Ook is hij niet van plan zich zelf kandidaat te stellen voor het partijvoorzitterschap.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief