Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cohen wil probleemjongere uit huis kunnen plaatsen

31 mei 07

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam wil kunnen ingrijpen bij gezinnen met kinderen die in de problemen ziten.

Cohen wil als burgemeester de bevoegdheid krijgen kinderen uit huis te plaatsen en naar een internaat te sturen. Ook pleit hij donderdag in een interview met De Telegraaf voor de herinvoering van de dienstplicht.

"Als je ziet hoe lang al die zorgtrajecten duren, en hoe binnen sommige gezinnen kinderen stuk voor stuk de verkeerde kant op gaan dan denk ik 'dat is niet goed. Politie, justitie, de zorginstellingen, allemaal zijn ze ermee bezig, iedereen doet z'n best, maar het moet sneller!" Volgens Cohen moet de burgemeester de beslissing kunnen nemen 'en zo gaan we het doen'.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil met de verantwoordelijke wethouders van de grote steden praten over de problemen die de Amsterdamse burgemeester Job Cohen signaleert. Rouvoet wilde donderdag niet inhoudelijk reageren maar zei wel op de hoogte te zijn van de problemen.

Het plan van de Amsterdamse burgemeester is bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de beroepsvereniging van burgemeesters, in goede aarde gevallen. Directeur Ruud van Bennekom noemde het "een interessant plan", maar zei wel dat "het in een bredere visie moet worden betrokken. Er moet onderzocht worden tot hoe ver de portefeuilles openbare orde en veiligheid moeten gaan".

Tweede Kamerlid Rita Verdonk van de VVD vindt het plan op zichzelf goed, maar volgens haar draait Cohen nog steeds om de hete brij heen. "Het gaat om Marokkaanse jongens. Laat hij dat eerst eens toegeven. Hij doet nu net alsof het ook om andere groepen gaat. Daarmee zet hij alle jongeren in het verdomhoekje."

Bovendien komt Cohen volgens de VVD-politica veel te laat met zijn voorstellen. "Dit had vijf jaar geleden al moeten gebeuren." Door Cohens beleid van pappen en nathouden, zoals Verdonk het noemt, is de situatie alleen maar verloederd.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief