Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte hiv-besmetting is verpleger

31 mei 07

Een van de hoofdverdachten van de moedwillige hiv-besmettingen in Groningen is een 48-jarige verpleger. Dat meldt de GGD.

De verpleger werkt in woonzorgcentrum Sint Jozef in Sappemeer. Daarnaast werkte hij af en toe in zorgcentrum 't Blauwbörgje in Groningen. Op zijn werk zou de verpleger aan de benodigdheden voor injecties zijn gekomen. Hij zou ook degene zijn geweest die de injecties aan de slachtoffers heeft toegediend.

In de zaak zitten vier mannen vast. Op homoparty's in Groningen hebben ze mannen gedrogeerd en ingespoten met hiv besmet bloed. Bij de GGD in Groningen hebben zich tot nu toe 12 mannen gemeld die tijdens homofeesten in de stad mogelijk zijn besmet met het hiv-virus. Of de mannen ook daadwerkelijk besmet zijn, kan de gezondheidsdienst nog niet zeggen.

Het besmette bloed kwam van de verdachten zelf. Dat zijn twee 48-jarige mannen uit de gemeente Slochteren en twee mannen van 33 en 34 uit Groningen. De slachtoffers spraken via chatboxen af op de seksfeesten. Daar werden ze gedrogeerd met de drug GHB, soms in combinatie met xtc, waarna ze met een injectiespuit besmet bloed kregen ingespoten.

De verdachten zijn tot hun daden gekomen omdat het hun een kick gaf en omdat ze onbeschermde seks 'puur' vinden. Ze hebben ook verklaard dat ze elkaar met hun besmette bloed injecteerden.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet weten dat de vier aangehouden mannen verdacht worden van zware mishandeling met voorbedachten rade. De maximale straf die kan worden opgelegd is zestien jaar celstraf. "De levensverwachting van de slachtoffers is rekbaar met medicatie en daardoor kan er geen doodslag of moord ten laste worden gelegd", aldus de woordvoerder.

Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol noemt de hele zaak "schandelijk, walgelijk en verschrikkelijk". "Dit heeft niets met seksfeesten of homoseksualiteit te maken. Die mensen zijn gedrogeerd, dus dit zijn pure verkrachtingen."

Krol kreeg vorig jaar zomer al signalen over de feesten. Daarop zijn in de Gaykrant en op de website waarschuwingen geplaatst. Bewust besmetten is volgens de hoofredacteur niets nieuws.

De GGD heeft voor ongeruste mensen een speciaal telefoonnummer opengesteld: 050-3674080, dat ook anoniem gebeld kan worden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief