Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Timmermans blijft bij uitlatingen over positie in EU

31 mei 07

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) heeft in de Tweede Kamer herhaald dat de positie van Nederland binnen de Europese Unie op het spel staat als Nederland een nieuw Europees verdrag weer afwijst.

Hij baseert zich op signalen daarover van andere EU-lidstaten. "Zij zullen ons niet opnieuw vragen wat Nederland wil veranderen."

Timmermans was donderdag door de SP naar de Tweede Kamer geroepen om uitleg te geven over zijn uitspraak eerder deze week. Hij had tegen journalisten gezegd dat bij een nieuwe afwijzing de vraag aan de orde komt of we door moeten gaan met de EU. Timmermans zei dat in dat scenario niet het lidmaatschap van Nederland ter discussie staat maar wel de positie.

De mogelijk 26 landen die wel een nieuw verdrag steunen, zullen verder gaan, zo is zijn politieke inschatting. Nederland blijft dan zitten met het oude verdrag van Nice. Volgens de bewindsman is dat "geen hogere wiskunde maar wel de realiteit." Want ook de Italiaanse premier Romani Prodi heeft zich al in die zin uitgelaten, zei Timmermans.

Dit is politieke eerlijkheid, zei hij. Hij voegde eraan toe dat het een uitzonderlijk scenario is, maar zei ook dat het gevecht van het kabinet om zijn wensen binnen te halen in Europa een "ongelooflijk zware dobber" is.

Niettemin kreeg de staatssecretaris veel kritiek over zich heen, niet alleen van de SP maar ook de VVD, D66, PVV, Partij voor de Dieren en de SGP. Ze vonden de uitlatingen voorbarig en ontijdig en verweten hem chantage door te dreigen met negatieve gevolgen en doemscenario's. Het CDA en de PvdA vonden de opwinding een beetje overdreven.

De SP diende een motie in die moet voorkomen dat Timmermans nog meer van dit soort uitspraken rondstrooit. De staatssecretaris ontraadde zo'n spreekverbod. "Ik laat mij niet het recht ontzeggen om over scenario's te spreken." Hij wil juist iedere discussie zo open mogelijk aangaan. Na afloop constateerde hij dat geen enkel Kamerlid had gezegd dat het ondenkbaar is dat Nederland alleen kwam te staan.

D66 vroeg nog hoe het zat met een "standje" dat Timmermans volgens dagblad De Telegraaf van premier Jan Peter Balkenende zou hebben gehad, voor zijn opmerkingen. Volgens Timmermans was daar geen sprake van. Hij had alleen met de premier gesproken over de gevolgen daarvan en het debat dat door zijn opmerkingen zou ontstaan. De minister president heeft niet gezegd "dat had je niet moeten doen", hield hij vol. Ook zou de premier niet hebben gezegd dat dit niet het moment was om "dit debat nu te voeren". "Zo heb ik het niet opgevat", zei Timmermans.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief