Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte rechercheur in NOVA: 'Lek in politietop Amsterdam medeverantwoordelijk voor liquidaties'

2 jun 07

In de hogere regionen van de Amsterdamse politie zitten meerdere lekken. Dat zegt ex-rechercheur Sjaak K. vanavond in NOVA.

K. wordt er zelf van verdacht politie-informatie te hebben gelekt en wordt ook wel 'De Pet' genoemd. Zo noemde de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra in zijn gesprekken met de politie het corrupte politie-contact van Willem Holleeder met K.

Volgens K. is er inderdaad 'een Pet' binnen de top van de Amsterdamse politie. Hij vindt dat hij zelf ten onrechte wordt verdacht. "Het zijn meerdere mensen, maar die zitten heel dicht bij elkaar." Deze hoge politie-functionarissen zijn volgens Sjaak K. medeverantwoordelijk voor de liquidaties in de onderwereld van de afgelopen jaren. Volgens K. noemt hij namen in één van zijn dagboeken die na zijn arrestatie in beslag genomen zijn. Het betreffende dagboek is door zijn chef bij de recherche vernietigd.

Sjaak K. werkte 30 jaar bij de politie. Hij werd in februari 2006 aangehouden en zat daarna 9 maanden in voorarrest. De ex-rechercheur wordt verdacht van het lekken van politie-informatie naar criminelen. Dankzij hem zouden bijvoorbeeld de Hells Angels van te voren geïnformeerd zijn over de inval in hun clubhuis. En volgens justitie kwam de informatie van K. ook terecht bij topcrimineel Willem Holleeder. Maandag begint de zaak tegen K. bij de Amsterdamse rechtbank. In NOVA zegt K. dat hij onschuldig is.

Met K. staat ook de ex-rechercheur Hans van E. terecht. Van E. werd begin jaren negentig wegens drugshandel ontslagen en was volgens justitie voor Sjaak K. de schakel naar de onderwereld.

Justitie verdenkt K. van het schenden van zijn ambtsgeheim en het verkopen van informatie. Hierop staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf. K. zou hiervoor in 10 jaar tijd 70.000 euro hebben ontvangen. Willem Endstra sprak in zijn verklaringen tegenover de politie - de zogenaamde Achterbankgesprekken - over 'tonnen' die politiemensen zouden ontvangen voor het doorgeven van informatie aan criminelen. Sjaak K. is tot nu toe de enige rechercheur die is aangehouden wegens het lekken van informatie. De politiefunctionaris die van de onderwereld tonnen zou hebben ontvangen lijkt dus nog altijd niet gepakt.

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief