Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen openlijke steun PvdA ex-moslims

4 jun 07

Het comité voor ex-moslims, dat wordt opgericht door PvdA-raadslid Ehsan Jami, krijgt tot nu toe geen openlijke steun van de PvdA. Volgens Jami hebben andere partijen zich wel gemeld met steunbetuigingen.

Kamerleden van die partijen, "van rechts tot links", hebben toegezegd lid te worden van het 'comité van aanbeveling'. Van de PvdA zijn die toezeggingen er niet.

Uit een e-mail van filmmaker en actief partijlid Eddy Terstall bleek afgelopen zaterdag dat hij Jami "begeleidt", in overleg met PvdA-Kamerleden. Het doel was Jami zijn toon te laten matigen. Terstall noemde elf 'richtlijnen' en schreef dat Jami pas dan waarschijnlijk meer steun van de partij kon verwachten. Hij noemde in zijn e-mail, bedoeld voor Kamerleden en bewindslieden van de PvdA, Halsema van GroenLinks en Marijnissen van de SP die al wel steun hebben toegezegd. Terstall vindt dat de PvdA niet kan achterblijven.

Jami ergert zich aan de manier waarop Kamerleden van de PvdA volgens hem nu doen alsof ze niets te maken hadden met de bemoeienis van Terstall. "Zoals Wolfsen die zegt dat er geen 'richtlijnen' waren. Eddy is door díe mensen gestuurd. Ze trekken hun handen af van de hete ketel. Ik ben niet gediend van dit soort spelletjes." Terstall zelf blijft zijn vriend, zegt Jami. "Hij bedoelde het goed."

Gisteravond had Jami in Amsterdam een gesprek, geregeld door Terstall, met partijgenoten van allochtone afkomst, onder wie Kamerlid Bouchibti en de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Marcouch. Volgens Jami ging het er onder meer om hoe de PvdA "aan boord" zou kunnen komen. Jami zegt dat hij geen enkele partij echt nodig heeft voor zijn comité. "Het is wel heel raar als mijn eigen familie, de PvdA, er niet bij zou staan."

(Bron: NRC Handelsblad, Petra de Koning)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief