Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU-Grondwet: Barroso dreigt Polen en Britten

4 jun 07

Voorzitter van de Europese Commissie Josť Manuel Barroso waarschuwt Groot-BrittanniŽ en Polen dat ze een akkoord over een nieuwe Europese Grondwet beter niet kunnen dwarsbomen.

Binnen enkele weken komen de Europese regeringsleiders bijeen om te proberen de door Nederland en Frankrijk afgewezen Grondwet nieuw leven in te blazen. Groot-Brittannië en Polen worden door Brussel gezien als de grootste obstakels voor een nieuwe Grondwet.

Barroso hoopt met zijn uitlatingen de twee 'dwarsliggers' weer in het gareel te krijgen. Mocht er geen nieuw verdrag komen omdat de Britten dit blokkeren, dan zal Gordon Brown, opvolger van premier Tony Blair, door de kwestie worden 'achtervolgd, zegt Barroso daarom in The Financial Times. 'Deze kwestie zal niet verdwijnen voordat er een oplossing is gekomen', waarschuwt de voorzitter.

In de Duitstalige editie van de krant waarschuwt hij ook de Poolse regering: 'Polen merkt momenteel wat de voordelen van Europese solidariteit zijn. Ik hoop dat de Poolse leiders zich realiseren dat solidariteit van twee kanten moet komen.'

De Portugees refereert daarmee aan de recente ontmoeting tussen Rusland en de EU. Polen heeft een slepend conflict met Rusland over een Russisch importverbod van Pools vlees. Als Rusland een probleem heeft met één EU-lidstaat, dan heeft het land problemen met de hele Europese Unie, liet Barroso de Russische president Vladimir Poetin daarom weten.

Barroso is niet de enige die waarschuwt voor het afwijzen van een nieuw Grondwettelijk Verdrag. PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken zei dinsdag dat als de Nederlandse kiezer net als twee jaar geleden de Grondwet afwijst, Nederland mogelijk uit de EU moet stappen. Dat kwam hem op forse kritiek te staan.

(Bron: Elsevier/Robbert de Witt)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief