Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klimaat op G8-top voorlopig vooral onstuimig en verhit

6 jun 07

De eerste dag van de topconferentie van de zeven rijkste industrielanden en Rusland (G8) in het Noord-Duitse Heiligendamm is vandaag onstuimig verlopen.

Duizenden demonstranten poogden met wisselend succes de bijeenkomst te verstoren. Het kwam net als in voorgaande dagen tot ongeregeldheden waarbij betogers ditmaal wisten door te stoten tot het kilometerslange en peperdure hek dat rond de badplaats is gebouwd.

De politie - aanwezig met 16.000 man - greep in met wapenstok en waterkanon, onder meer om geblokkeerde toegangswegen vrij te maken. Het kat-en-muisspel leidde tot verscheidene gewonden aan beide zijden. Op enkele plekken waren er felle confrontaties tussen agenten en betogers, maar de situatie liep nergens echt uit de hand.

Betogers, die over akkers en velden liepen tot het veiligheidshek, maakten wel melding van zeer geagiteerde agenten die bij het minste of geringste begonnen te slaan. De politie zelf verklaarde dat de situatie onder controle was en dat de autoriteiten niet waren verrast door de opmars van groepen betogers tot aan de veiligheidshekken.

Door de blokkade-acties moest de pers uiteindelijk per boot via de Oostzee naar het conferentie-oord worden gebracht. Het voorgenomen vervoer met de historische stoomtrein Molly kon door de acties niet doorgaan.

De wereldleiders in de oudste badplaats van Duitsland gaven in de avond tijdens een diner de aftrap voor de top, waarbij het internationale klimaatprobleem en armoedebestrijding hoog op de
agenda staan. Gastvrouw Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, hield vanmiddag een bilateraal beraad met de Amerikaanse president Bush. Merkel hoopt op concrete toezeggingen van Bush over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, maar dat zit er niet in.

Bush, die niets wil weten van bindende internationale doelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen, zei dat hij best wil meewerken aan een deal. Een uitspraak die Merkel uitlegde als beweging in het Amerikaanse standpunt. Regeringsfunctionarissen in Washington lieten evenwel direct aantekenen dat VS geen bindende afspraken accepteren en
bovendien blijven eisen dat ook opkomende economieën als China, India en Brazilië verantwoordelijkheid nemen.

Een klimaatakkoord in Heiligendamm zal er dus niet komen, concludeerde de pers in het
conferentieoord dan ook maar meteen. De journalisten kijken nog wel uit naar ontmoetingen tussen Bush en zijn Russische collega Poetin. Poetin is slecht te spreken over de Amerikaanse plannen een raketschild in Europa te plaatsen, terwijl Bush op zijn beurt Rusland hekelde als een land waar democratische hervormingen "ontsporen". Medewerkers van Bush en Poetin hebben woensdag vooral sussende woorden gesproken om maar te voorkomen dat de G8-bijeenkomst uitmondt in een vooral Russisch-Amerikaanse woordenstrijd.

De politie hoopt tot vrijdag, als de top eindigt, het klimaat buiten het conferentie-oord ook dragelijk te houden. Een voor donderdag aangekondigde grote protestmars richting de
veiligheidshekken is en blijft verboden. Het Duitse constitutioneel hof onderstreepte dat aangevochten verbod woensdag. Het tekende wel aan dat de zeer strenge maatregelen in en rond Heiligendamm op gespannen voet staan met het recht op meningsuiting en van
demonstratie.

De hevigste rellen tot dusver deden zich zaterdag voor in Rostock, niet ver van Heiligendamm. Volgens opgave van de politie en van betogers zouden er toen circa duizend gewonden zijn
gevallen. Volgens plaatselijke ziekenhuizen is dat onzin. Beide zijden overdreven door mensen met tijdelijke oogirritaties door traangas of mensen met verrekte spieren als gewond in te schalen. Van de genoemde vijftig "zwaargewonden" werden er uiteindelijk maar twee ook zo door medici gekwalificeerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief