Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klink: geen wijziging systeem orgaandonatie

6 jun 07

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zal hoogstens met kleine stappen komen om meer mensen ertoe te bewegen zich te registeren als orgaandonor.

Met een wijziging van het huidige systeem van donorregistratie zal hij niet komen, zei de minister voorafgaand aan het spoeddebat met de Tweede Kamer over orgaandonatie.

Wel zei hij dat op de achtergrond altijd een verandering van systeem zal blijven spelen. D66 en SP kwamen vandaag met een voorstel waarbij iedereen die geen bezwaar maakt tegen donatie na zijn of haar dood organen zal afstaan, het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). Nu moet een donor nog uitdrukkelijk toestemming geven of deze beslissing aan zijn nabestaanden overlaten.

Alleen GroenLinks sprak zich onomwonden voor het voorstel van D66 en SP uit. De coalitiepartijen zeiden pas een standpunt te willen innemen als minister Klink heeft laten weten wat hij van plan is met de orgaandonaties. CDA-woordvoerder Henk Jan Ormel beloofde dat zijn fractie wel met "een open mind de verschillende mogelijkheden naast elkaar zal leggen". Hij riep Klink op in de campagnes zich niet alleen te richten op mogelijke donoren, maar ook op de nabestaanden die een beslissing kunnen nemen als de overledene zich niet heeft uitgesproken.

PvdA-Kamerlid Chantal Gill'ard wil dat de regering met extra actie komt om de wachtlijsten voor nieren binnen drie jaar weg te werken. Mensen die een paspoort of rijbewijs komen halen, moet
gevraagd worden hun keuze kenbaar te maken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief