Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Linkse partijen willen pardonregeling verruimen

7 jun 07

De linkse partijen in de Tweede Kamer willen dat er meer uitgeprocedeerde asielzoekers onder de voorgestelde pardonregeling gaan vallen.

De PvdA en oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 riepen staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) donderdag in het debat over de kwestie op te bekijken of ook zogeheten Dublin-claimanten alsnog een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Coalitiepartij CDA is tegenstander van deze aanvulling op het pardon. "Elke regeling leidt tot grensgevallen. Als we die honoreren, begeven we ons op een hellend vlak", zei CDA-Kamerlid Wim van de Camp.

De ChristenUnie twijfelt nog over de claimanten en wil eerst horen wat Albayrak vindt, voordat de partij een standpunt inneemt.

Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft om een toelichting gevraagd. De linkerflank in de Kamer kan alleen met steun van deze twee partijen een meerderheid verwerven voor hun voorstel.

Dublin-claimanten zijn asielzoekers die eerst in Nederland asiel hebben aangevraagd, vervolgens in een andere Europese lidstaat zijn aangetroffen en weer zijn teruggestuurd naar ons land. Omdat ze daardoor niet onafgebroken in Nederland zijn geweest, vallen ze niet onder de pardonregeling zoals het kabinet die heeft voorgesteld.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman benadrukte echter dat deze asielzoekers wel altijd onder de juridische verantwoordelijkheid van Nederland zijn geweest. Het zou volgens hem daarom redelijk zijn hen onder het pardon te laten vallen.

De PvdA, SP en GroenLinks pleitten er ook voor het pardon te laten gelden voor mensen die een "duurzame relatie" hebben met vreemdelingen die aan de eisen voldoen maar niet getrouwd zijn of als partner geregistreerd zijn. Een argument hiervoor is dat veel vreemdelingen hun relatie in Nederland niet officieel konden laten vastleggen, omdat zij geen paspoort hebben. Een duurzame relatie moet wel te controleren zijn om fraude te voorkomen, aldus Spekman.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) maakte aan het begin van het debat gehakt van de pardonregeling, die volgens Kamerlid Sietse Fritsma een "regelrechte ramp" en "puur verraad aan de Nederlandse samenleving" is. Hij riep Albayrak op de voorstellen in te trekken.

Ook oppositiepartij VVD trok in felle bewoordingen van leer tegen de regeling.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief