Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD: nooit meer een pardonregeling

7 jun 07

In Nederland mag nooit meer een pardonregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers komen. Dat stelde de VVD donderdag in het debat over de kwestie. De huidige voorstellen voor een pardon moeten volgens de oppositiepartij van tafel.

Lukt dat echter niet, dan willen de liberalen dat de Tweede Kamer vastlegt dat het om een eenmalige regeling gaat en dat dit de laatste keer zal zijn, zei Kamerlid Halbe Zijlstra. Hij zal daarover een motie indienen. De regeling die het kabinet nu voorstelt, is volgens hem een "schande" omdat die vol losse eindjes zit en financieel gezien een "ongedekte cheque" is.

Volgens de VVD is het nog steeds onduidelijk wie er precies onder het pardon vallen, waardoor het ook onduidelijk is om hoeveel mensen het gaat. Het kabinet schat dat het om 25.000 à 30.000 vreemdelingen gaat. Vooral mensensmokkelaars krijgen volgens de liberalen een duidelijke boodschap: de Nederlandse overheid heeft zwakke knieën gekregen en dus valt hier wat te halen.

De "veel te ruim opgezette" pardonregeling zal tot een nog grotere aanzuigende werking leiden, voorspelt de VVD. Volgens Zijlstra wordt het "een ramp en een aanslag op de samenleving", omdat Nederland de poorten wijd openzet voor een groeiende stroom van kansarme gelukszoekers. Het kabinet gooit daarmee het "stevige, maar duidelijke asielbeleid" te grabbel, aldus de fractie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief