Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

G8-leiders nu ook echt aan het werk

7 jun 07

Na een relatief rustige nacht zijn de leiders van de G8-landen donderdag ook echt aan het werk gegaan.

De staatshoofden en regeringsleiders van de zeven rijkste industrielanden en Rusland hebben verscheidene overlegsessies op het programma en zullen zich onder meer buigen over het internationale klimaatprobleem en armoedebestrijding.

Tot woensdagavond laat kon gastheer Duitsland geen doorbraak melden op het vlak van milieumaatregelen. Een gemeenschappelijk standpunt is nog niet bereikt zodat bondskanselier Angela Merkel op het hoogste niveau nog moet proberen de plooien glad te strijken. Groot wordt de kans op succes niet geacht, met name door de Amerikaanse opstelling.

De leiders van de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en Rusland gaven woensdagavond al de aftrap voor de top tijdens een diner. De bijeenkomst gaat vergezeld van massale demonstraties en veldslagen tussen betogers en politie.

In de nacht van woensdag op donderdag bivakkeerden circa duizend actievoerders in twee plaatsen niet ver van de hermetisch van de buitenwereld afgesloten badplaats Heiligendamm. De menigte groeide bij tijd en wijlen aan tot een slordige 3000 mensen, maar de door de politie gevreesde ongeregeldheden bleven uit.

Woensdag liepen betogingen nog uit de hand. Actievoerders drongen de verboden zone binnen en rukten op tot aan het veiligheidshek. De politie arresteerde naar eigen zeggen 141 mensen. Voor het verdrijven van de betogers zette de politie onder meer waterkanonnen in.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief