Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

COC slaat alarm over veiligheid homo's in Amsterdam

8 jun 07

Het COC Amsterdam luidt de alarmklok over de veiligheid van homo's in de hoofdstad. Volgens de homobelangenorganisatie zijn dit jaar vier homoseksuelen ernstig mishandeld vanwege hun seksuele geaardheid.

"Als dit zo doorgaat, duurt het niet lang meer voordat er een dodelijk slachtoffer valt", aldus voorzitter Dennis Boutkan vrijdag.

Directe aanleiding voor de noodkreet is de mishandeling van een 28-jarige man twee weken geleden door twee Canadese militairen. Zij sloegen het slachtoffer zodanig in elkaar dat hij naar het ziekenhuis moest. Volgens het COC, dat contact met hem heeft gehad, hadden de soldaten eerst naar de geaardheid van de man gevraagd.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat de militairen, beiden 21 jaar, vastzitten. Justitie onderzoekt nog of ze het slachtoffer hebben toegetakeld omdat hij homo is, maar sluit dat niet uit. Zij hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan poging tot doodslag.

Volgens Boutkan is er de afgelopen jaren sprake van een toename van het aantal tegen homo's gerichte incidenten. "Het lijkt erop dat het ouderwetse potenrammen weer terug is in Amsterdam."

De gemeente doet dat daar te weinig tegen, aldus de COC-voorman. "Je kan Amsterdam enerzijds wel heel erg willen neerzetten als gaycapital. Maar als het anderzijds onveiliger wordt voor homo's, schiet je daar niets mee op."

Boutkan verlangt van burgemeester Job Cohen dat hij duidelijk uitspreekt dat de hoofdstad veiliger moet worden voor homoseksuelen. Ook moet hij met beleid komen om dat te bewerkstelligen.

Drie slachtoffers die dit jaar zijn mishandeld, staan zaterdag in Amsterdam journalisten te woord. Ze doen dat op een door het COC georganiseerde persconferentie.

Burgemeester Cohen kon vrijdag wegens een bezoek aan het buitenland geen reactie geven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief