Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhofstadt populairst onder alle Belgen

9 jun 07

Als de Belgen zondag bij de federale verkiezingen op landelijke kandidaten zouden mogen stemmen, zou huidig premier Guy Verhofstadt de verkiezingen met glans winnen.


Hij is, kijkend naar de totale kiesgerechtigde Belgische bevolking, het populairst. Maar Walen kunnen niet op hem stemmen en onder de Vlamingen legt Verhofstadt het duidelijk af tegen zijn
belangrijkste uitdager Yves Leterme.

Dat blijkt uit een peiling in de Waalse krant La Libre Belgique. Verhofstadt krijgt de steun van 31 procent van de Belgen, Leterme van 18 procent. In België kunnen Vlamingen alleen op Vlaamse kandidaten stemmen, en Walen kiezen uit Waalse partijlijsten. Omdat Vlaanderen met ruim zes miljoen inwoners een stuk groter is dan Wallonië (vier miljoen), wordt een Vlaming meestal premier van België. In 1974 was het voor het laatst een Waal.

Op drie in de peiling onder duizend Vlamingen en Walen staat de socialistische minister-president van Wallonië, Elio Di Rupo met 7procent, nog voor zijn socialistische collega in Vlaanderen, Johan Vande Lanotte met 5 procent. Onder de Vlaamse bevolking is Yves Leterme veruit de favoriete premier. Hij scoorde in een vrijdag uitgegeven peiling 41 procent, tegen 26 procent voor Verhofstadt en 20 procent voor Vande Lanotte.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief