Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte: 'Fractieleden praten alleen over eigen onderwerpen'

11 jun 07

VVD-leider Mark Rutte eist dat Rita Verdonk en andere fractieleden in de Tweede Kamer zich bezighouden met hun eigen taken. Aanleiding van zijn uitspraak is een opmerking van Verdonk, die Rutte vorige week wegzette als 'niet echt rechts'.

Rutte doet zijn uitspraak maandag in De Telegraaf. Hij zegt er geen enkele behoefte aan te hebben haar uit de fractie te gooien, maar noemt de woorden van Verdonk wel "meer dan een bedrijfsongeval".

Volgens hem is het onderling vertrouwen in de fractie beschaamd. Rutte wil dat Kamerleden zich in de media over hun eigen onderwerpen praten. "Dat is een keiharde spelregel waar ik aan zal vasthouden. Rita is woordvoerder van Onderwijs en Jeugdzorg en dus praat ze in de media alleen hierover. Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op."

"Sinds het vertrek van Bolkestein is er gedoe rondom personen. Zie wat er gebeurde met Van Aartsen en Zalm. De grens is bereikt." De VVD-leider zegt dat de rek er nu echt uit is. "Ik deins er niet voor terug iemand uit de fractie te gooien als dat nodig is." Verdonk laat via een woordvoerder weten dat ze kennis heeft genomen van de uitspraken van Rutte, maar dat ze geen behoefte heeft erop te reageren.

Voormalig partijleider Hans Wiegel, die volgens Rutte "fout zat" door het vorige week voor Verdonk op te nemen, meent dat Rutte de onrust in de VVD nu verder aanwakkert. "In de huidige situatie is het beter olie op de golven te gooien dan olie op het vuur", zegt Wiegel in Het Parool.

Een anoniem fractielid noemt het Telegraaf-interview van Rutte "niet verstandig". "De uitspraken van Verdonk vorige week waren onhandig. Ik kon me voorstellen dat Rutte daarop wilde reageren. Maar ik dacht dat we het gedoe daarmee hadden begraven, en nu graaft hij het weer op. Dat is zonde van de tijd. Ik wil dit dinsdag in de fractie bespreken. Ik verwacht dat meer fractieleden daar behoefte aan hebben."

Woensdag verschijnt een in de VVD met spanning tegemoet gezien rapport van een commissie onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker, waarin de oorzaak van de verkiezingsnederlaag van de VVD is geanalyseerd. Een deel van de conclusies lekte al uit. De commissie zou vinden dat de hele VVD-top schuldig is aan het verlies van de liberalen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar.

Volgens geruchten gaan er in de VVD steeds meer stemmen op om Rutte als fractieleider te vervangen door voormalig Defensieminister Henk Kamp. Kamp is overigens tot 1 oktober door ziekte uitgeschakeld, meldt hij op zijn website. Hij moet een knieoperatie ondergaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief