Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte eist: luisteren of ophoepelen

11 jun 07

VVD-leider Mark Rutte slaat eindelijk met zijn vuist op tafel.

De liberaal is het gekrakeel binnen de partij meer dan zat en eist dat zijn rivaal Rita Verdonk en andere fractieleden zich met hun eigen taken bezighouden. "Genoeg is genoeg. Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op."

Rutte bijt van zich af na een bewogen week, waarin de VVD door interne strubbelingen weer eens het nieuws haalde. Aanleiding waren uitspraken van Verdonk, die haar partijleider wegzette als "niet echt rechts". Het leidde tot een nieuwe botsing tussen Rutte en Verdonk, waarbij het leiderschap van de VVD ter discussie is komen te staan.

In een gesprek met De Telegraaf noemt Rutte de woorden van Verdonk "meer dan een bedrijfsongeval". Volgens hem is het onderlinge vertrouwen in de fractie beschaamd.

"Ik heb geen enkele behoefte om Rita uit de fractie te gooien. Dat is geen doel op zich. Maar Kamerleden dienen in de media over hun eigen onderwerpen te praten. Dat is een keiharde spelregel waar ik aan zal vasthouden. Rita is woordvoerder onderwijs en jeugdzorg, en dus praat ze in de media alleen hierover."

De vermanende uitspraak van Rutte kan worden opgevat als een allerlaatste waarschuwing aan het adres van Verdonk, al wil hij dat zelf zo niet noemen. "Waar het om gaat is dat we ophouden ons bezig te houden met dit soort intern gedoe. Binnen de VVD lijkt het teambelang op de tweede plaats te staan. Sinds het vertrek van Bolkestein is er gedoe rondom personen. Zie wat er gebeurde met Van Aartsen en Zalm. De grens is bereikt." Rutte spreekt tegen dat hij Verdonk handhaaft uit angst voor een scheuring in de VVD. "Ik ben voor niemand bang."

(Bron: Paul Jansen/De Telegraaf)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief