Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Enkele feiten over de Palestijnse Fatah-partij

12 jun 07

- De partij werd in de jaren vijftig van vorige eeuw opgericht als onderdeel van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO van Yasser Arafat. De naam Fatah is het omkeerde acroniem van Harakat al-Tahrir al-Filistiniya en betekent "verovering" in het Arabisch.

- De Palestijnse president en Fatah-leider Mahmoud Abbas is warm voorstander van het opstarten van nieuwe onderhandelingen met Israël is een uitgesproken tegenstander van gewapend verzet en aanvallen op Israëlische burgers. De aan Fatah gelieerde al-Aqsa Martelarenbrigades zetten daarentegen wel in op vergeldingsaanvallen.

- Abbas en Fatah hebben tot doel een Palestijnse staat te stichten op de Gazsatrook en de Westelijke Jordaanoever met als hoofdstad het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. In de jaren negentig werkte Fatah mee aan de Oslo-akkoorden en een tweestatenoplossing. Ze erkende daarbij het bestaansrecht van de staat Israël.

- Fatah was lange tijd de enige politieke partij en domineerde daardoor het politieke leven. Ze was hofleverancier van de Palestijnse Autoriteit, het centrale bestuur, leverde het merendeel van de bureaucraten voor het bestuur. Fatah-leden vullen voor het grootste deel de gelederen van de 70.000 manschappen tellenden politie- en veiligheidsdiensten.

- In januari 2006 leed de partij een verpletterende nederlaag in de verkiezingen tegen Hamas . Onder grote internationale druk besloten de twee kemphanen een half maart dit jaar een regering van nationale eenheid te vormen. Tot verzoening heeft dat niet geleid. Door gewelddadigheden over een weer zijn de afgelopen weken vele tientallen doden gevallen en is de vrees groot dat de Palestijnse gebieden in een burgeroorlog wegzakken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief