Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD-voorzitter wil doorgaan

13 jun 07

Partijvoorzitter Jan van Zanen van de VVD is niet van plan op te stappen naar aanleiding van het rapport van de commissie-Dekker.

Hij heeft de "vaste overtuiging" dat het hoofdbestuur met de opgedane ervaringen in staat is een aantal "verstevigingen" aan te brengen. De conclusies en aanbevelingen van de commissie geven aanleiding tot optreden, niet tot aftreden, zei Van Zanen woensdag bij de presentatie van het rapport.

Ook VVD-leider Mark Rutte zei te vinden dat Van Zanen kan aanblijven als voorzitter. Volgens Van Zanen heeft de VVD een nieuw elan nodig na het "zeer bewogen" jaar 2006, waarin de partij twee verkiezingen verloor en een "enerverende" lijsttrekkersverkiezing hield. De rechtstreekse invloed van de leden is voor iedereen wennen geweest, stelde de voorzitter. Hij erkende dat bij de ledenraadpleging, die voor het eerst werd gehouden, fouten zijn gemaakt.

De langdurige regeringsverantwoordelijkheid die de VVD heeft gehad, heeft volgens Van Zanen bovendien "extra druk" gezet op de verhoudingen in de partij. De oproep van de commissie-Dekker voor meer respect en stijl in het openbare optreden van partijleden, is het hoofdbestuur "uit het hart gegrepen", zei de voorzitter. Ieder lid heeft volgens hem recht op een eigen mening. Van Zanen heeft zich echter "enorm gestoord" aan prominente VVD'ers die zich voor het oog van de camera negatief uitlieten over lijsttrekkers. Het hoofdbestuur wil dergelijk gedrag een halt toeroepen. Wat Van Zanen betreft gaat dat niet langer alleen met woorden, maar kunnen de 'boosdoeners' mogelijk ook hun consequenties dienen te trekken.

Oud-minister Sybilla Dekker, die de commissie leidde, betreurde het ook dat "we stijl en respect zijn verloren" en dat daardoor het imago van de VVD is geschaad.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief