Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD-top legt zich neer bij hard oordeel commissie-Dekker

13 jun 07

De top van de VVD accepteert het harde oordeel van de commissie onder leiding van oud-VVD-minister Sybila Dekker over de oorzaken van de vorig jaar geleden verkiezingsnederlaag.

Partijvoorzitter Jan van Zanen erkent dat er grote fouten zijn gemaakt bij de verkiezing van de lijsttrekker en in aanloop naar de verloren Tweede Kamerverkiezingen, maar desondanks wil hij
aanblijven.

Ook partijleider Mark Rutte en Tweede Kamerlid Rita Verdonk, de grote rivalen tijdens de lijsttrekkersverkiezing, leggen zich neer bij de conclusies van Dekker. Die stelt in het rapport 'Kiezen voor een nieuw liberaal elan' dat iedereen binnen de partij achter de koers van de leider moet gaan staan. "Voor sluimerende ambities voor het leiderschap is geen plaats", aldus Dekker.

Die waarschuwing treft vooral Verdonk die sinds haar verlies in de strijd om het leiderschap inmiddels meerdere malen blijk heeft gegeven van haar ambities, zeer tegen de zin van Rutte en de partijtop. Het "dieptepunt" was volgens de commissie-Dekker het moment kort na de verkiezingen toen Verdonk in een Haags café het leiderschap van Rutte ter discussie stelde.

Verdonk zegt in een reactie de conclusies van Dekker te onderschrijven. Ze spreekt van een evenwichtig rapport, maar ontkent een "cafécoup" te heben willen plegen.

Ook Rutte krijgt kritiek van Dekker. Niet alleen bleef hij te veel onzichtbaar in de verkiezingscampagne, hij had ook nooit meteen bij zijn aantreden als leider Verdonk als zijn nummer twee moeten benoemen. De grootste verwijten in het commissierapport zijn echter voor partijvoorzitter Van Zanen en zijn hoofdbestuur. Zo was de interne lijsttrekkersverkiezing niet goed voorbereid, onvoldoende doordacht en is er te weinig gedaan om tweespalt in de partij te voorkomen.

Verder heeft het VVD-bestuur na de verkiezingen op geen enkele manier waardering uitgesproken voor het enorme aantal voorkeurstemmen (620.555) dat Verdonk had gehaald. De commissie noemt dit een "gemiste kans" die bij Verdonk tot frustratie heeft geleid. Het verwijt treft ook Rutte. Bestuur en fractieleider hebben zich volgens het rapport "laten gijzelen om leden te behouden, kiezers te winnen en om een scheuring in de partij te voorkomen".

De commissie doet in haar rapport tien aanbevelingen om te proberen de eenheid in de partij te bewaren en de VVD beter voor te bereiden op nieuwe verkiezingen. De ledenraadpleging over de
lijsttrekker kan behouden blijven, maar dan wel beter georganiseerd. Ook dient het hoofdbestuur meer sturing te geven aan de partij en moet er een permanente campagne zijn onder leiding van een professionele campagneleider.

Dekker deed woensdag tijdens de presentatie van haar rapport ook een oproep voor meer respect en stijl in het optreden van partijleden. Tijdens het roerige jaar 2006 kwamen regelmatig
prominente VVD'ers in de media die zich negatief uitlieten over personen, veelal Verdonk. De oproep was partijvoorzitter Van Zanen "uit het hart gegrepen". Hij wil dergelijk gedrag van partijleden stoppen. Als dat niet met woorden lukt, wil hij de 'boosdoeners' uit de partij zetten.

Het partijbestuur wil de komende weken de aanbevelingen van Dekker verwerken in concrete voorstellen die op een partijcongres in september in Veldhoven worden besproken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief