Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Klokkenluidersregeling voor marinier'

13 jun 07

Sergeant-majoor John Hoekendijk is aangemeld als klokkenluider binnen Defensie. Hoekendijk was commandant bij een schietincident op 7 december 2003 in Irak.

Volgens meerdere betrokken mariniers zijn er Irakezen neergeschoten, maar de Nederlandse legerleiding in Irak wilde daar niets van weten. Advocaat John Peters zegt in NOVA:

"Hoekendijk is deze week aangemeld bij Defensie als klokkenluider. Reden daarvoor is dat hij nooit serieus is genomen door leidinggevenden binnen Defensie toen hij melding maakte van hetgeen hij heeft meegemaakt."

Opnieuw treden Nederlandse mariniers naar buiten over misstanden in Irak. Mariniers zijn het beu dat het Ministerie van Defensie de waarheid rond meerdere schietincidenten onder de pet houdt. In NOVA vertellen Hoekendijk en een collega marinier die beide bij het incident betrokken waren over hun ervaringen. "We hebben ook op de personen die wegliepen, gevuurd. Waarbij ik dus waargenomen heb dat er minimaal één en waarschijnlijk twee, zijn omgevallen, geraakt zijn", zegt Hoekendijk.

Een marnier die anoniem wil blijven, vertelt aan NOVA: "We hebben verschrikkelijk geschoten. De jongens hoor ik schreeuwen: "Er is er een neergeschoten". Ze ruziën zelfs wie hem geraakt heeft: "Ik heb hem geraakt, nee ik, ik heb hem geraakt".

De compagniescommandant wilde niets weten van mogelijke slachtoffers. Hoekendijk: "Ik heb gevraagd aan de compagniescommandant waarom ik zelf niet gehoord ben, of mannen van mijn geweergroep. Waarop de compagniescommandant me vertelde dat de debriefing al had plaatsgevonden. Waarop ik hem vroeg, of er mogelijk nog iemand op zoek is gegaan naar de slachtoffers, in ziekenhuizen bijvoorbeeld. Maar de compagnie-commandant zei toen dat ik niet zo interessant moest doen en gewoon moest doorgaan met mijn werk. Het was al afgewikkeld en zo was het goed." In het rapport dat over het schietincident is opgemaakt, is niets terug te vinden over mogelijke slachtoffers.

Advocaat Peters: "Mijn client is heel duidelijk. Hij zegt: ik heb alles intern gemeld. Ik heb alle wegen bewandeld, men heeft niet naar mij willen luisteren, zo wil ik niet optreden als militair. Ik wil die transparantie, ik wil die openheid, er kan sprake zijn van gewonden, er kan sprake zijn van doden, en ik vind dat het mijn plicht is om dat te melden, en ik vind vervolgens dat het de plicht is om uitgezocht te worden".

Hoekendijk deed eerder ook aangifte in de zaak rondom het schietincident van Eric O. Hij en andere mariniers zouden tijdens het onderzoek zijn bedreigd, geïntimideerd en gemanipuleerd om maar niet de ware toedracht rond het schietincident te vertellen. Ook hier is het OM een onderzoek gestart.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief