Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hof spreekt Nomads vrij van drievoudige moord

15 jun 07

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag de Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads, vrijgesproken van drievoudige moord. In het hoger beroep had het Openbaar Ministerie (OM) twintig jaar cel tegen twaalf van de veertien verdachten geëist.


Doorzeefd
De lichamen van de drie slachtoffers werden in februari 2004 doorzeefd met kogels gevonden in de Geleenbeek bij Echt. De drie - Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Pijnenburg - waren lid van de Nomads. De Vries was president van het 'chapter'. Het drietal zou betrokken zijn geweest bij de diefstal van een grote partij cocaïne, hetgeen de achtergrond zou hebben gevormd van de moordpartij.

De schijn tegen
Volgens het hof blijven er te veel vragen open om een veroordeling van de verdachten te rechtvaardigen. Om te beginnen is onduidelijk gebleven wie de schoten heeft gelost. Ook staat niet vast of de slachtoffers in het clubhuis dan wel elders om het leven zijn gebracht. Het hof stelde vast dat de Nomads de schijn volop tegen hebben, maar dat hard bewijs ontbreekt. De veertien verdachten werden in de eerste helft van 2004 gearresteerd en hebben sindsdien vastgezeten.

Zes jaar
Voor de rechtbank eiste het OM tegen de veertien verdachten een levenslange celstraf. De rechtbank legde zes jaar op, wegens doodslag op Paul de Vries. De rechtbank nam aan dat De Vries op 11 februari 2004 eerst uit een raam van de vergaderruimte in het clubhuis in Oirsbeek is gegooid of gevallen. Daarna zou hij door de verdachten weer naar binnen zijn gesleept, om te worden geliquideerd. Volgens het hof is dit "scenario" helemaal niet komen vast te staan, evenmin als ieder ander scenario.

Gebrek aan verklaringen
De verdachte Nomads hebben sinds hun arrestatie niet of nauwelijks iets verklaard - het is onder Hells Angels een erecode om op geen enkele manier mee te werken met politie of justitie. Ook is duidelijk dat de vergaderruimte direct na 11 februari volledig is gestript met de bedoeling sporen uit te wissen. Voor het hof zijn deze verdachte omstandigheden onvoldoende om de Nomads allen aansprakelijk te houden voor het plegen van moord of doodslag.

Geen onschuldigen
De kans dat er onschuldigen zouden worden veroordeeld in de Nomadszaak, was nadrukkelijk aanwezig. Het hof heeft dat tegen elke prijs willen vermijden. "Geen rechtsstaat kan zich permitteren dat onschuldigen worden bestraft. Dat is een grondbeginsel dat ook moet gelden als het meebrengt dat wel-schuldigen vrijuit gaan, hoe bitter en moeilijk aanvaardbaar dat ook is voor de nabestaanden", aldus het hof.

In de rechtszaal zaten vrijdag een drietal vrouwelijke nabestaanden. Een van hen kon zich niet meer beheersen nadat het hof de - op één na niet bij de uitspraak aanwezige - verdachten had vrijgesproken. Zij schold de rechters uit en schopte een aantal malen hard tegen de toegangsdeur van de zaal.

Uitkomst verwacht
Het OM toonde zich vrijdag teleurgesteld, maar was niet verrast, aldus persadvocaat-generaal J.W. Rijkers. "We hebben er rekening mee gehouden. De zaak lag qua bewijsvoering zeer complex." Het OM wil het arrest nader bestuderen alvorens het besluit al dan niet in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

De advocaten van de Nomads waren tevreden. Zij hadden alleen vrijspraak bepleit, bij gebrek aan sluitend bewijs. "Dit is een loepzuiver arrest", aldus advocate Bénédicte Ficq.

(Bron: ANP) 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief