Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamas arresteert topmannen Fatah in Gaza

15 jun 07

Strijders van Hamas hebben in de Gazastrook hooggeplaatste functionarissen van Fatah opgepakt. Dat verklaarde een zegsman van Hamas vrijdag op een tv-station van de radicaal-islamitische beweging.


Intussen heerst er in Gaza een gespannen rust. Volgens woordvoerder Abu Obeidah zijn onder anderen de commandanten van de Presidentiële Garde en Nationale Veiligheidsdienst en een vooraanstaande woordvoerder van Fatah opgepakt. Ze worden door leden van Hamas "verhoord", verklaarde Obeidah.

In de Gazastrook zijn de gevechten verstomd, er klinkt slechts een enkel schot. Het autoverkeer is weer terug en het aantal gewapende mannen op straat is drastisch verminderd, meldde de BBC. Winkels openen hun deuren weer en de mensen komen weer tevoorschijn.

Het presidentiële complex in Gaza-stad wordt geplunderd, meldde persbureau Reuters. Plunderaars gaan er vandoor met koelkasten, satellietschotels en zelfs deuren. Hamas heeft nu heel Gazastrook onder controle. "Wij hebben de macht overgenomen", juicht een Hamas-strijder.

Bij het presidentiële complex liggen foto's van Yasser Arafat en president Mahmoud Abbas op de grond. Groene Hamas-vlaggen wapperen bovenop de gebouwen. Een buurtbewoner ziet het somber in: "Dit is een coup. Chaos zal toekomstig de boventoon voeren", meent Abu Khaled.

Een andere bewoner vraagt zich af of Hamas nu een eind zal maken aan de criminaliteit. En hij vreest dat president Abbas van Fatah nu mogelijk stopt met het overmaken van geld naar de Gazastrook. "Ik ben erg triest. Het lijkt net op Somalië", zegt hij tegen Reuters.

De tweedeling van de Palestijnse gebieden is compleet, al wil Hamas-premier Ismail Haniyah daar niets van weten. Gaza maakt deel uit van de Palestijnse gebieden en de bewoners van het gebied maken een integraal onderdeel uit van de Palestijnse volk, verklaarde hij. Na zes dagen van felle gevechten die meer dan honderd levens heeft geëist (voornamelijk van Fatah-leden), heeft Abbas de regering van nationale eenheid ontbonden en de noodtoestand afgekondigd. Hij zal vermoedelijk vrijdag nog een "noodregering" benoemen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief