Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen duidelijkheid over elektrische wapenstok

18 jun 07

De commissie-Van den Berg heeft niet kunnen vaststellen of bij de verhoren in Irak wel of geen elektronische wapenstok is gebruikt.

De commissie-Van den Berg stelt dat er ten minste één wapenstok in het huis van de Coalition Provisional Authority in As Samawah aanwezig was. Verklaringen van getuigen over het mogelijke gebruik hiervan, lopen uiteen.

De commissie heeft haar bevindingen over de elektronische wapenstok gemeld bij de hoofdofficier van Justitie in Arnhem. Het is aan het OM te bepalen of zij alsnog een strafrechtelijk onderzoek of vervolging instelt.

In ieder geval is de melding over de wapenstok weggevallen in de uitwisseling van gegevens tussen de Britten en de Nederlandse militairen eind 2003. De Britse kapitein vond een melding van een Saoediër, die sprak over elektroden die op zijn lichaam waren aangebracht, niet geloofwaardig.

Het volgens de commissie "belangrijke aspect" van de elektrodenstok ontbrak daarna in de melding van de Nederlandse Bataljonscommandant aan Den Haag. De wapenstok is dan ook niet meegenomen in het eerste onderzoek dat de Koninklijke Marechaussee eind 2003 al had ingesteld naar de verhoormethoden. Het OM zag destijds op basis van dat onderzoek geen aanleiding tot het instellen van vervolging.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief