Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Mogelijk andere schendingen humanitair recht'

18 jun 07

De Nederlands militairen van de SFIR in Irak hebben mogelijk bij andere gebeurtenissen het internationaal humanitair recht geschonden. De commissie-van den Berg stuitte daarop tijdens het onderzoek naar de omstreden verhoormethoden en nam die mee in haar rapport, dat maandag is gepresenteerd.


Het gaat onder meer om de operatie Greenfield die was gericht tegen de wapenhandel op de Schapenmarkt in As Samawah, die plaatsvond op 21 oktober 2003. Volgens de commissie past de actie binnen het mandaat van de SFIR, omdat die gericht was op de bescherming van de coalitietroepen. Wel verliep de uitvoering van de operatie niet goed en leverde het grote aantal arrestanten problemen op.

Bij de andere operatie, Kyodo, op 5 september 2004, waren er invallen op twee locaties in de plaats Ar Rumaytah. Daar zouden zich mensen bevinden die betrokken waren geweest bij aanvallen op Nederlandse militairen. Uit foto's blijkt dat de militairen hier kappen hebben gebruikt om aangehouden personen te blinddoeken. Het gebruik van kappen is verboden, aldus Van den Berg.

Het rapport van de commissie-Van den Berg wordt aan het Openbaar Ministerie overhandigd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief