Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Werknemers mogen niet meer dan 23 kilo tillen

18 jun 07

Werkgevers mogen personeel niet meer dan 23 kilo handmatig laten tillen.

Dit is een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad over een werknemer die zijn werkgever aansprakelijk stelde voor gezondheidsklachten na het tillen van een oven van 200 kilo met andere collega's. Dit maakte de vakcentrale FNV en Bureau Beroepsziekten maandag bekend.

FNV en Bureau Beroepsziekten spreken over een historische doorbraak. "Voorheen was landelijk geen grens gesteld hoeveel iemand mag tillen, nu blijkt dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat werknemers niet meer dan 23 kilo tillen", aldus Jan Warning, directeur van Bureau Beroepszieken.

De 'tilgrens' is nog niet wettelijk vastgesteld, maar werkgevers lopen het risico aansprakelijk te worden gesteld wanneer zij werknemers meer kilo's laten tillen.

Opname van een tilnorm in de wet is wel iets waar FNV en Bureau Beroepsziekten een voorstander van blijven. Dat schept meer duidelijkheid en het voorkomt ook dat individuele werknemers naar de rechter moeten stappen. In bepaalde sectoren is in cao's al een grens gesteld aan wat een werknemer maximaal mag tillen. Zo is in de bouw maximaal 25 kilo toegestaan, in de kinderopvang is het maximum 23 kilo.

Het arrest is gebaseerd op de uit Amerika afkomstige NIOSH-formule. Deze formule wordt gebruikt om te kunnen beoordelen of bepaalde tilsituaties risico's met zich meebrengen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Een berekening met deze formule toont aan dat een tilnorm van 23 kilo geldt. Met deze uitspraak stelt de Hoge Raad vast dat er dus wel degelijk een gezondheidskundige, wetenschappelijk verantwoorde tilnorm bestaat.

De impact van het arrest van de Hoge Raad is groot, omdat in Nederland naar schatting zo'n 2,6 miljoen werknemers regelmatig zonder hulpstukken meer tillen dan 23 kilo.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief