Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Horeca wil niet voor 'rookpolitie' spelen

20 jun 07

De horeca vraagt zich af wie het rookverbod gaat handhaven dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) met ingang van 1 juli 2008 versneld wil invoeren.

In een woensdag gepubliceerdebrief aan de bewindsman laat Koninklijk Horeca Nederland in elk geval weten dat de sector past voor de rol van 'rookpolitie'.

Als het rookverbod van kracht wordt, zullen horecaondernemers hun gasten daar met verbodsborden en pictogrammen op wijzen. Maar "voor wetshandhaving zijn anderen verantwoordelijk", laat de brancheorganisatie aan de minister weten.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) meent wel dat net als in bijna alle andere landen in Europa met een rookverbod in de horeca, de roker een boete moet kunnen krijgen. "In de andere landen is de handhaving verschillend geregeld. Hoe de minister dat hier wil doen moet hij zelf maar bepalen, maar wij passen ervoor", aldus een woordvoerder.

Een woordvoerder van minister Klink laat weten dat net als voor andere werkplekken de werkgever verantwoordelijk is voor het naleven van het rookverbod. Per 1 juli zal de Voedsel- en Warenautoriteit extra inspecteurs inzetten om het rookverbod te gaan handhaven. Overigens is het niet zo dat per direct boetes zullen worden uitgedeeld. Kroegbazen die roken toestaan krijgen eerst nog een waarschuwing.

Het ministerie wijst erop dat de door KHN opgeworpen problemen zich niet hebben voorgedaan in landen waar de horeca al rookvrij is, zoals Ierland en Italië. De overheid begint nog een grootscheepse campagne om rokende horecabezoekers erop te wijzen dat ze in de kroeg geen sigaret meer mogen opsteken.

KHN vindt toch al dat Klink te makkelijk voorbijgaat aan de gevolgen van het rookverbod. Een deel van de horeca is er per 1 juli volgend jaar nog niet klaar voor.

De organisatie noemt naast de stafbaarstelling nog een aantal andere knelpunten, zoals de overlast op straat van rokers en de vlucht naar illegale horeca van mensen die bij een hapje of drankje toch willen paffen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief