Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Horeca wordt volgend jaar juli rookvrij

8 jun 07

Het kabinet heeft vrijdag besloten dat alle horecazaken vanaf 1 juli 2008 rookvrij moeten worden. Er kan nog wel in een afgesloten ruimte worden gerookt, maar het personeel mag daar niet bedienen. Een feitenoverzicht:

Werkplek: Nederlandse Werknemers hebben sinds 2004 recht op een rookvrije werkplek. De horecawerknemers zijn toen van deze regeling uitgesloten. Horeca-exploitanten waren bang dat hun zaken failliet zouden gaan als de bezoekers niet meer zouden mogen roken. Het toenmalige kabinet had begrip voor die angst.

Stappenplan: De vorige minister Hans Hoogervorst maakte in 2005 met de horecasector afspraken om de horeca geleidelijk aan rookvrij te maken. De eerste stappen waren dat de bedrijven bijvoorbeeld bordjes moesten ophangen met informatie over hun rookbeleid. In 2006 bleek dat de meeste horecazaken het stappenplan aan hun laars lapten en de afspraken niet nakwamen.

Kabinet: Het nieuwe kabinet Balkenende van CDA, PvdA en CU heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat er in de periode 2007 tot 2011 een rookverbod zal worden ingevoerd, in nauw overleg met de horecasector. Minister Klink van Volksgezondheid (CDA) liet bij zijn aantreden in februari 2007 weten dat hij het liefst al in 2008 een totaalverbod wilde, dus voor alle typen horeca (hotel, restaurant, café, discotheek) tegelijk.

Compromisvoorstel: Tot grote verbazing van velen presenteerde de belangenorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) kort daarop een compromisvoorstel om hotels en restaurants per 2008 volledig rookvrij te maken, maar dan het roken in cafés en discotheken tot 2011 toe te staan. De organisatie gooide hiermee haar eigen stappenplan in de prullenbak.

Buitenland: In andere landen geldt al jaren een rookverbod voor de horeca, zoals bijvoorbeeld in Ierland, Nieuw Zeeland, Uruguay, Engeland, delen van Amerika, Noorwegen en Zweden. In Italië, bijvoorbeeld, bleven afgesloten rookruimtes in horecazaken toegestaan. In België mag alleen, onder voorwaarden, in cafés worden gerookt. Volgens diverse onderzoekers is de horecasector er in die landen economisch niet slechter van geworden. Ook zouden horecawerknemers erg positief zijn over hun nieuwe werkomstandigheden.

Enquetes: Onderzoeken geven al lange tijd aan dat Nederlanders ook aan een rookvrije horeca toezijn. Zo was er in februari 2007 een RTL/TNS NIPO-enquête die uitwees dat 62 procent van de Nederlanders rookvrije horeca wil. Ruim 50 procent vond dat het rookverbod er snel moest komen. Ook individuele Nederlandse horeca-ondernemers zagen in dat de rookmaatregelen niet meer af te wenden waren. Misset Horeca presenteerde in april 2007 een onderzoek waarin 64 procent van de grote horecaondernemers zei voorstander te zijn van een algeheel rookverbod.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief