Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arts van Millecam uit beroep gezet

20 jun 07

Een internist die betrokken was bij de behandeling van actrice Sylvia Millecam, moet alsnog zijn artsentitel inleveren. Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft dat bepaald. De man was als alternatief genezer betrokken bij de behandeling van de borstkanker van de actrice.


''Door de uitspraak is duidelijk geworden dat ook alternatieve artsen de beroepsnormen voor artsen moeten respecteren',' zegt Menso Westerouen van Meeteren uit Vught. Hij hield zich als inspecteur voor de gezondheidszorg twee jaar lang bezig met de zaak-Millecam.

Millecam overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd. Ze had haar toevlucht gezocht tot Jomanda en het alternatieve circuit. De Bunnikse internist behandelde haar met magneetveldtherapie. Hij was in beroep gegaan tegen een eerder vonnis van het tuchtcollege in Amsterdam, dat hem in 2006 voor zes maanden had geschorst.

Ook een andere arts die Millecam behandelde, werd in 2006 door het regionaal tuchtcollege gestraft. Hij werd toen al uit zijn beroep gezet. Het Centraal Tuchtcollege bevestigde dit vonnis. De straf voor een derde arts, één jaar schorsing, is eveneens hetzelfde gebleven.

Wat volgens Westerouen van Meeteren zwaar heeft meegewogen, is dat de Bunnikse internist de regie uit handen heeft gegeven. ''Hij is meegegaan in de dominante kracht van Jomanda en heeft zich door haar laten sturen.''

Op 20 juli dient er bij het gerechtshof in Amsterdam nog een andere zaak in de affaire-Millecam. Dit strafrechtelijke traject staat los van het tuchtrechtelijke, waarin de beroepsgroep een oordeel velt en niet de rechter. Het Openbaar Ministerie besloot vorig jaar de strafrechtelijke aanklachten tegen de behandelaars te seponeren, omdat Sylvia Millecam bewust zelf gekozen zou hebben voor de alternatieve behandelingswijze.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg ging hiertegen niet in beroep, tot verbazing van de inmiddels alleen nog als adviseur aan de inspectie verbonden Westerouen van Meeteren. Hij besloot samen met de Vereniging tegen de Kwakzalverij alsnog te proberen vervolging af te dwingen met een zogeheten artikel 12-procedure.

Dat viel bij de Inspectie niet in goede aarde. Westerouen van Meeteren werd zelfs verboden de titel oud-inspecteur voor de Gezondheidszorg te gebruiken. De klacht wegens niet-vervolging is echter gegrond verklaard. Op 20 juli treffen de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Westerouen van Meeteren en het Openbaar Ministerie elkaar voor het Amsterdamse hof. Wat Westerouen van Meeteren betreft, worden drie zorgverleners, onder wie Jomanda en twee artsen, strafrechtelijk vervolgd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief