Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Benelux heeft begrip voor Nederlandse wensen

21 jun 07

Premier Jan Peter Balkenende heeft donderdag voorafgaand aan de Europese top in Brussel een "goed overleg" gehad met de leiders van BelgiŽ en Luxemburg.

Het gesprek leverde echter geen gemeenschappelijk standpunt op. Wel hebben de Benelux-landen gekeken wat de gemeenschappelijke delers zijn. Balkenende zei dat in Brussel na afloop van een werkontbijt.

Eerder deze week verweet de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel de Gucht, Nederland nog te overvragen in de discussie over een nieuw EU-verdrag.

Volgens Balkenende bestaat er binnen de Benelux bereidheid om conclusies te trekken, niet via een grondwet, maar via een klassiek wijzigingsverdrag. De premier zei dat België en Luxemburg begrip hebben voor Nederland en de constructieve opstelling waarderen. Vooral België stond achter de Europese grondwet, die de Nederlandse bevolking in 2005 verwierp.

Donderdagmiddag ontmoet de CDA-premier nog de andere christendemocratische leiders van de Europese lidstaten. Ook daar zullen ze kijken naar de gemeenschappelijke lijnen. Maar Balkenende wil niet praten in termen van 'blokvorming'. Het gaat er volgens hem om om met z'n allen een oplossing te zoeken.

Hoewel Nederland de afgelopen maanden veel heeft bereikt in het voortraject voor de Europese top, is de race in Brussel nog niet gelopen, zo zei Balkenende. De opstelling van Polen, die een andere stemmenweging wil, noemt hij hard. Het land dreigt nog steeds met een veto. Maar Balkenende vindt de methode die al op tafel lag, juist goed.

De premier wil zich niet aan een voorspelling wagen of de top gaat lukken of niet. Als het niet lukt, schiet volgens hem niemand er mee op. Balkenende spreekt van een momentum. "Als het nu niet lukt, dan is er geen garantie dat het over een half jaar of een jaar wel zal lukken." De EU met 27 landen heeft volgens hem zo snel mogelijk nieuwe spelregels nodig.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief