Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RAF wilde aanslag plegen in Amsterdam

22 jun 07

De Rote Armee Fraktion (RAF) wilde in april 1977 in Amsterdam een aanslag plegen op een bijeenkomst van socialistische leiders.

De Socialistische Internationale kwam 16 en 17 april bijeen in het Marriott-hotel. Hoogstwaarschijnlijk had de RAF het gemunt op de Duitse bondskanselier Willy Brandt. De aanslag werd door de RAF afgeblazen doordat een alerte keukenhulp de BVD en de politie inlichtte. Dit blijkt vanavond in NOVA.

De aanslag van de RAF staat vermeld in vertrouwelijke stukken in de archieven van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Ze staan afgedrukt in het boek "Niet Bang Om Te Sterven, dertig jaar terrorisme in Nederland" van NOVA-verslaggever Siem Eikelenboom.

Harry van den Bergh was van 1975 tot en met 1977 internationaal secretaris van de PvdA. Voor aanvang van de bijeenkomst kreeg hij de van de politie te horen dat er een dreiging van de RAF was. "Een Duitssprekende man probeerde aan te pappen met een keukenhulp van het Marriott-hotel. Die man zo verstandig dat te melden en toen was het groot alarm." Van den Bergh vertelt vanavond in NOVA voor het eerst over de uiteindelijk niet doorgegane aanslag.

Uit stukken van Justitie en Binnenlandse Zaken blijkt ook dat ten tijde van de Socialistische Internationale vijf leden van de RAF onder valse naam een kamer hadden gehuurd in het Roemer Visscher-hotel, om de hoek van het Marriott. "Dit heb ik nooit geweten", zegt Van den Bergh. "Het maakt de dreiging er achteraf wel groter door."

Dat de RAF in Nederland actief is geweest is al bekend. Zo waren er in september en oktober 1977 schietpartijen tussen de RAF en de politie in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Ook was al bekend dat RAF-leden conspiratieve woningen hadden gehuurd in Amsterdam en Den Haag. Zo werd de door de RAF-ontvoerde werkgeversvoorzitter Hans-Martin Schleyer een week vastgehouden in een woning aan de Simon Stevinstraat in Den Haag.

Uit archiefstukken blijkt nu dat de RAF in totaal vier woningen heeft gehuurd: in de Baden Powellweg en Eastonstraat in Amsterdam, en nog twee woningen in Bloemendaal en Den Haag.

Uit een vertrouwelijk rapport van de Binnenlandse Veiligheidsdienst uit december 1978 blijkt bovendien dat de meerderheid van de zogenaamde tweede generatie RAF-leden -17 in totaal- voor langere tijd in Nederland hebben gewoond. Van hieruit waren ze betrokken bij terreurdaden als de moorden op Generalbundesanwalt Siegfried Buback (april 1977) en op bankdirecteur Jürgen Ponto (juli 1977).

De BVD stelt in de vertrouwelijke nota: "De activiteiten van de RAF in Nederland bereikten een hoogtepunt tijdens de moorden op Buback en Ponto en de ontvoering van Schleyer. Het is zeer waarschijnlijk dat Nederland door de betrokken RAF-leden is gebruikt als basis voor met deze terreuracties verband houdende activiteiten, waarbij het accent lag op vervoer en onderdak."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief