Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aangifte tegen justitieambtenaren na jarenlang gezeul met organen

25 jun 07

De ouders van de in 1999 overleden Denise Schouten hebben aangifte gedaan tegen justitieambtenaren wegens valsheid in geschrifte en wegens vernietiging van lichaamsdelen.

Justitie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben de blunders met de organen van Denise ruim zeven jaar proberen te verhullen tegenover de ouders. Dat maakte de advocaat van de familie Schouten, Michel van Stratum, bekend in NOVA.

Het NFI heeft na de rechterlijke sectie op het lichaam van Denise fouten gemaakt waarbij organen van verschillende personen met elkaar verwisseld zijn. Het echte hart van Denise is nog steeds zoek en de familie zit met een pot orgaanresten opgescheept, die niet van hun dochter zijn.

Om de blunders met de verwisselde organen te verhullen, heeft het NFI en het ministerie van Justitie bij herhaling tegen de ouders van Denise Schouten gelogen. Ook heeft de toenmalige directeur van het NFI in een ambtsbericht in 2006 de minister van Justitie verkeerd geïnformeerd. Dat blijkt uit het complete dossier dat in handen is van NOVA. De toenmalig directeur is inmiddels plaatsvervangend secretaris-generaal van Financiën.

Ruim zeven jaar na de dood van Denise Schouten doen de ouders nu alsnog aangifte tegen het NFI. Ook eisen ze bij het Openbaar Ministerie dat er alsnog een strafrechterlijk onderzoek komt naar de dood van Denise, omdat er nog steeds twijfel bestaat over de doodsoorzaak. Denise stierf na het drinken van een muf drankje in de kroeg. Volgens de ouders is nooit goed uitgezocht of ze vergiftigd is.

In een reactie laat het ministerie van Justitie weten dat "de zaak de uitdrukkelijke aandacht van zowel het NFI als het ministerie van Justitie heeft".


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief