Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RTL-baas trots op nieuwe samenwerking

26 jun 07

RTL-baas Fons van Westerloo toonde zich trots over de nauwe samenwerking tussen RTL Nederland en Talpa. "We krijgen mooie programma's."


Maar hij heeft ook een "dubbel gevoel". "De mensen van Talpa hebben natuurlijk wel ongelooflijk hard gewerkt om iets van die zender te maken. En dan is het natuurlijk wel zuur als het ophoudt", zei hij in RTL Boulevard.

De onderhandelingen tussen beide partijen hebben maanden geduurd. "Dat komt omdat het allemaal zeker moest zijn. Elk detail moest worden geregeld. Ik heb de afgelopen tijd bij veel
advocatenkantoren gezeten. Met John de Mol heb ik soms in keldertjes zitten onderhandelen, want we mochten natuurlijk niet worden gezien."

Van Westerloo zei trots te zijn omdat Talpa-baas John de Mol aandeelhouder wordt. Voor het Talpa-personeel dat moet afvloeien zijn volgens hem "uitstekende regelingen" gemaakt.

Fons van Westerloo kan een kunstje waar John de Mol vooralsnog niet in slaagt: succesvol zenderbaas zijn. Van Westerloo bouwde eigenhandig de zender SBS6 op en tuigde het
SBS-concern verder op met Net5 en Veronica. Inmiddels geeft hij alweer een aantal jaren geslaagd leiding aan RTL Nederland (RTL4, 5 en 7).

Waar De Mol zijn zenders - eerder Sport 7 en in 2005 Talpa, later omgedoopt tot Tien - met veel tromgeroffel lanceerde, was het Van Westerloo die in zijn begindagen als zenderbaas met enkele zielsverwanten pionierde. "We begonnen met helemaal niets. Met het kamertje van Bart in't Hout, Ronald Goes, twee kanjers van vrouwen, een prullenbak en een telefoon. Ruimte om met mensen te praten die we wilden aantrekken voor het station was er niet", aldus Van Westerloo over het opzetten van SBS6.

Samen met In 't Hout bedacht van Westerloo Hart van Nederland. Voor het eerst verscheen een nieuwsprogramma op de landelijke televisie dat zich niet liet leiden door het nationale of
internationale nieuws, maar berichtte over het nieuws van de straat en uit de buurt. Er werd laatdunkend over geschreven, maar bij de kijker sloeg het aan. Hetzelfde gold voor de erotische programma's. Alom bekritiseerd, maar niet minder succesvol. "Ik schaam me daar absoluut niet voor. Ik ben geen moraalridder. We zijn groot geworden met seks en Jerry Springer. Ik heb het woord ranzigheid in de Nederlandse taal geherintroduceerd", zegt Van Westerloo daarover. Inmiddels vindt hij dat de commerciële televisie in Nederland geen seks meer nodig heeft om kijkers aan zich te binden.


(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief