Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Besluit ontslagrecht later

27 jun 07

Kabinet, werkgevers en vakbonden zullen op de participatietop waarschijnlijk geen afspraken maken over een hervorming van het ontslagrecht. Werkgevers en bonden worden het over dit gevoelige onderwerp niet eens. Daarom zal het kabinet er later zelf over besluiten.


Het kabinet heeft "een zelfstandige verantwoordelijkheid", zei staatssecretaris Ahmed Aboutaleb voorafgaand aan de top. En door een besluit over het ontslagrecht voor zich uit te schuiven, hoopt het kabinet zowel vakbonden als werkgevers binnenboord te houden.

Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV gaf voor de participatietop aan geen blokkades op te werpen als het kabinet het ontslagrecht later wil bespreken. De sociale partners komen er
onderling toch niet uit, "dat ziet een kind", zei Jongerius.

Ook VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes maakt zich geen illusies. Hij wees erop dat er naast de sociale partners "een derde partij" is in het overleg, namelijk het kabinet. Als dat belooft met voorstellen voor een aanpassing van het ontslagrecht te komen, zijn de werkgevers "van harte bereid" voorstellen te steunen over het scheppen van 200.000 extra banen voor mensen die moeilijk aan de slag komen.

Zowel de vakbonden als de werkgevers weten dat het kabinet het intern al eens is over een voorstel om de ontslagvergoeding te beperken tot maximaal een jaarsalaris voor de topinkomens. De lagere inkomens kunnen meer jaarsalarissen meekrijgen: met een maximum van een ton voor 40-plussers en 75.000 euro voor personen onder de 40. De werkgevers hebben laten doorschemeren dit plan bespreekbaar te vinden.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief