Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jongerius: 'Ook na participatietop nog verdeeldheid'

27 jun 07

FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwacht dat kabinet, werkgevers en vakbonden ook na de participatietop nog net zo verdeeld zijn over de toekomst van het ontslagrecht als ervoor.

Voor aanvang van het overleg zei ze er vanuit te gaan dat het kabinet niet met plannen komt voor versoepeling van de ontslagbescherming. Als dat later wel zou gebeuren, zal de FNV de plannen dan beoordelen.

Jongerius wil afspraken maken voor een grotere arbeidsparticipatie. Volgens haar "kan een kind zien" dat sociale partners woensdag geen afspraken kunnen maken over het ontslagrecht.

Ze benadrukte dat uit verscheidene onderzoeken blijkt dat een soepeler ontslagrecht niet zorgt voor meer werkgelegenheid. Discussie erover leidt volgens haar ook alleen maar af van belangrijkere zaken.

Kabinet, werkgevers en werknemers praten woensdag in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag over de arbeidsmarkt. In het regeerakkoord is afgesproken 200.000 langdurig werklozen aan de slag te krijgen. Kabinet en werkgevers willen het ontslagrecht aanpassen, de vakbeweging is tegen.

Het kabinet is niet van plan over het ontslagrecht tijdens de top een beslissing te forceren, heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vorige week laten weten. Achter de schermen is het
kabinet het echter al eens over een beperking van de ontslagvergoeding. Die zou voor de hogere inkomens nog hooguit één jaarssalaris mogen bedragen. Voor lagere inkomens blijven gouden handdrukken van meer jaarsalarissen mogelijk, maar met een maximum van 75.000 euro
voor personen onder de 40 en van een ton voor 40-plussers.

Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW maakte bij binnenkomst duidelijk ook niet te verwachten dat hij met de vakbonden overeenstemming bereikt over het
ontslagrecht. Hij wees erop dat ook het kabinet aan tafel zit en als dat werk maakt van modernisering van het ontslagrecht, kunnen de werkgevers aan de slag met het vergroten van de arbeidsparticipatie. Ingewijden benadrukten dat de werkgevers bij het overleg alleen voorwaardelijke toezeggingen zullen doen, tot ze tevreden zijn over de aanpassingen van het ontslagrecht.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief