Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militaire bonden tegen langere missie in Uruzgan

26 jun 07

De militaire vakbonden AFMP en ACOM zijn tegen een mogelijk langere missie van Nederland in Urzugan. Ze vinden dat Defensie door personele problemen niet goed in staat is ook nog na augustus 2008 militairen te laten blijven in de Zuid-Afghaanse provincie.

Een woordvoerster van de AFMP heeft dat dinsdag gezegd. Zij wijst onder meer op de huidige situatie binnen Defensie, de reorganisatie, wervingsproblemen en het tekort aan mensen voor specialistisch functies. Het gaat de twee bonden niet om de hoge kosten die de missie tot nu toe met zich meebrengt.

De VBM/NOV, met 30.000 leden de grootste bond, vindt een verlenging ook niet verantwoord tenzij aan een aantal eisen wordt voldaan. Zo moet Defensie volgens voorzitter Jean Debie nog eens 400 miljoen euro extra erbij krijgen om munitie, voertuigen, helikopters en reserveonderdelen aan te schaffen.

Met dat geld moet ook extra personeel worden aangetrokken en opgeleid. Verder kan er strategisch luchttransport van worden ingehuurd, aldus Debie. Bovendien moet de Afghaanse president Hamid Karzai volgens de vakbond zijn belofte nakomen om meer Afghaanse militiren naar Uruzgan te sturen.

De FVNO/MHB, voor officieren en middelbaar en hoger burgerpersoneel, heeft een andere mening. De federatie is niet tegen een verlenging, aldus voorzitter Hans Couzy. Maar als door de problemen met personeel en materieel het doel van de missie niet meer bereikbaar is, moet Nederland nog meer gaan samenwerken met andere landen. "Dat is iets anders dan de hele missie afblazen."

Andere landen zouden volgens Couzy meer oren hebben naar samenwerking dan opvolging. "Maar het blijft in eerste instantie een politieke beslissing", aldus Couzy.

Het kabinet neemt deze zomer een besluit over een mogelijke verlenging van de bijdrage aan ISAF, de stabilisatiemacht van de NAVO in Afghanistan.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief