Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamas maakt comeback met vrijlating Brit

4 jul 07

De Islamitische Verzetsbeweging Hamas heeft met de vrijlating woensdagochtend van de Britse journalist Alan Johnston kennelijk opnieuw een rivaal in de Gazastrook overtroefd en is helemaal terug op de politieke kaart van Palestina.

De 45-jarige BBC-verslaggever Johnston werd 12 maart ontvoerd door een extremistisch groepje dat zich Leger van Islam noemt. Deze groep is een instrument van een machtige clan in de Gazastrook, de clan van de Doghmush. Johnston werd vrijwel in het duister en geketend vastgehouden in de Gazastrook. Hij werd naar eigen zeggen verscheidene keren met de dood bedreigd. Van Johnston werd maanden vrijwel niets vernomen ondanks grote internationale acties voor zijn vrijlating. Hij dankte woensdag voor de acties.

De beweging Hamas verdreef vorige maand na bloedige vuurgevechten de partij Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas uit de dichtbevolkte strook. Abbas schoof vervolgens met steun van Israël en westerse mogendheden premier Ismail Haniyah van Hamas opzij en vormde op de Westelijke Jordaanoever zijn eigen Palestijnse regering.

Hamas wordt sindsdien afgedaan als een marginaal clubje extremisten dat enkel uit is op een Taliban-staatje in de Gazastrook. Deze beschuldiging werd woensdag nog herhaald door een naaste medewerker van Abbas, Yasser Abd Rabbo. Hij zei dat Hamas uit is op een Taliban-kalifaat en dat de beweging banden heeft met de Doghmush en dat ze samen de hele vrijlating ensceneerden. Hamas lijkt echter daadwerkelijk met onderhandelen en dreigen het Leger van Islam te hebben overtuigd Johnston vrij te laten.

Maandag nog overmeesterden gewapende leden van Hamas, Khattab al-Maqdissi, een voorman van het Leger van Islam. In het weekeinde schoten leden van de Hamas een lid van dit 'leger' dood en arresteerden er vijf. De clan ontvoerde ondertussen studenten die lid zijn van de Hamas. De groepen leken uit te zijn op een gewapende krachtmeting zoals tussen Hamas en Fatah een maand eerder.

Met Johnstons vrijlating slaat de Hamas twee vliegen in een klap. De beweging keert als serieuze partij terug op het politieke toneel en ze heeft de Doghmush-clan overtroefd. De politieke leider van de Hamas in ballingschap, Khaled Meshaal, zei trots te zijn dat Hamas nu heeft aangetoond dat het orde heeft gebracht in de Gazastrook. Volgens hem moedigden figuren van Fatah anarchie en chaos in de Gazstrook aan, maar Hamas brengt er stabiliteit en veiligheid.

Ex-premier Ismail Haniyah (Hamas) zei woensdag dat hij hoopte dat de vrijlating van Johnston ook leidt tot de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Die werd een jaar geleden ontvoerd en verdween in de Gazastrook. Haniyah zei dat er een gevangenenruil mogelijk is wanneer Israël zijn gezond verstand gebruikt. Hamas dringt aan op de vrijlating van de talrijke Palestijnse gevangenen die de Joodse staat vasthoudt.

De zichtbaar zwaar beproefde Johnston werd woensdag na onderhandelingen overgedragen aan Hamas en verscheen in het huis van Haniyah samen met de ex-premier. Voor Johnston is geen losgeld betaald. De vrijlating had plaats na het uitspreken van een fatwa door een van de hoogste geestelijken in Gaza, meldde woensdag een functionaris die betrokken was bij de onderhandelingen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief