Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vader Krajicek voelt zich gezegend man

3 jul 07

Het is niet veel ouders gegeven hun kind in de kwartfinales van Wimbledon te zien spelen. Petr Krajicek voelt zich dan ook een gezegend man. Na zoon Richard heeft dochter MichaŽlla eveneens de laatste acht van het grandslamtoernooi bereikt.

"Het is heel bijzonder, maar ik ben vooral trots op Richard en Michaëlla omdat ze mijn kinderen zijn en niet alleen omdat ze de kwartfinales van Wimbledon hebben gehaald", zei de 65-jarige Krajicek senior dinsdag.

Door de slechte verhouding met Richard in het verleden heeft Krajicek zijn zoon tijdens zijn meest succesvolle periode nooit van dichtbij zien spelen. Hij betreurt de lange tijd zonder contact met de oud-Wimbledon-kampioen nog steeds en is blij dat het hem met Michaëlla nu beter afgaat. "Ik heb Richard als zoon en vriend gemist", bekende Krajicek, die in 1970 van Tsjechië naar Nederland vluchtte.

"Het waren ook lastige omstandigheden waarin hij opgroeide. Ik heb het in het begin in Nederland moeilijk gehad. We hadden het niet breed. Ik had allerlei dingen aan mijn hoofd en was daardoor tegen Richard minder rustig op de baan. Misa heeft het wat dat betreft een stuk gemakkelijker gehad. Nu ik ouder ben, ben ik ook rustiger geworden. Bovendien heb ik meer ervaring omdat ik de weg al een keer heb bewandeld. Richard vindt mij nu bijvoorbeeld helemaal niet streng, meer een softie."

Volgens vader Krajicek is het ook een voordeel dat hij met zijn dochter meer tijd in Tsjechië kan doorbrengen. Ze traint afwisselend in Praag en in Almere. "De sportmentaliteit is daar heel anders dan in Nederland. Het gaat daar echt om de sport en niet om de randzaken. Als ik in Nederland een keer 'boe boe' tegen Misa roep, wordt dat meteen breed uitgemeten in de kranten. Maar in Tsjechië is dat normaal, iedereen doet het zo. Bovendien is er ook niet veel aandacht voor het tennis ondanks alle goede spelers."

Krajicek heeft ook altijd geloofd in de kwaliteiten van Michaëlla. Hoewel ze zich nu voor het eerst bij de laatste acht van een grandslam heeft geslagen, staat het woord doorbraak hem tegen. "Ze is bij de junioren de beste speelster van de wereld geweest, heeft op haar 16e haar eerste WTA-toernooi gewonnen en ga zomaar door. Haar groei gaat dus in een mooie vloeiende lijn. Als je bij de beste dertig van de wereld hoort, moet je gewoon gelukkig zijn. We komen nu ook in een situatie dat Misa langzaam begint binnen te lopen, daar ben ik wel trots op."

Krajicek probeert het geld vooral op te sparen zodat zijn dochter een basis heeft om in de toekomst te gaan studeren als haar tennisloopbaan onverhoopt voortijdig eindigt. Het zal dus niet echt worden gebruikt voor de coach die vader en dochter zoeken omdat

Petr Krajicek niet zoveel meer wil reizen. "De keus is gemaakt, maar die wil ik nog even voor me houden. Het gaat in ieder geval om een begeleider en iemand die ook aan haar conditie kan werken. Op dat gebied moet ze sterker worden. Daarnaast moet het iemand zijn waar Misa lekker mee kan kletsen."

Krajicek wil zijn dochter op de grote toernooien voorlopig zelf nog bijstaan, maar hoopt ook dit op termijn te kunnen afbouwen. "Ik zal het reizen niet missen. Ik wil ook bij mijn andere zoon zijn. Als het goed gaat met de andere coach hoef ik me er ook niet meer mee te bemoeien. Ik kom dan wel naar de finales."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief