Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner: Ontslagplan niet in beton gegoten

4 jul 07

Het kabinetsvoorstel om de ontslagvergoeding te beperken is niet in beton gegoten.

Dat stelde minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken woensdag een dag nadat hij het kabinetsplan voor advies naar werkgevers en vakbonden in de Stichting van de Arbeid had gestuurd. Als de sociale partners betere ideeën hebben, het liefst unaniem, zal dat volgens de bewindsman bij het kabinet "gewicht in de schaal leggen".

De adviesaanvraag aan werkgevers en vakbonden is volgens Donner geen formaliteit, maar een verzoek om het kabinet "te helpen bij een zinvolle invulling" van het gehele plan. Om meer mensen aan het werk te helpen moet volgens het kabinet niet alleen het ontslagrecht worden versoepeld, maar ook meer geïnvesteerd worden in scholing van personeel en dienen flexwerkers in een betere positie te komen.

Het volgens de minister een misvatting van vakbond De Unie, die werkt aan een website www.ikbentegendonner.nl, dat de vakbeweging aan het lijntje wordt gehouden met de adviesaanvraag. "Het kabinet heeft ook geen wetsvoorstel voorgelegd, maar een schets van contouren", zei de bewindsman. Om daarbij wel te benadrukken dat het kabinet de contouren niet lichtvaardig heeft gekozen.

Het kabinet wil de ontslagvergoeding beperken tot maximaal een jaarinkomen. Voor lagere inkomens blijven ontslagvergoedingen van meer jaarsalarissen mogelijk. Daarvoor geldt een maximum van 75.000 euro voor personeel jonger dan 40 jaar en hooguit een ton voor ouderen. Door in de wet de vergoedingen te maximeren, moeten werkgevers en werknemers sneller duidelijkheid krijgen.

Vakbonden, regeringspartij PvdA en de grootste oppositiepartij SP zijn bezorgd dat hiervan de gewone werknemer met een langer dienstverband de dupe wordt. Maar volgens Donner gaat het "juist om de eerste stap" om ouderen een sterkere positie te geven op de arbeidsmarkt. Ook stelt hij dat deze groep tegemoet wordt gekomen, doordat bij lagere inkomens leeftijd en dienstjaren blijven meetellen in de opbouw van de ontslagvergoeding.

Het is volgens de CDA-minister uiteindelijk een "kip-eidiscussie". Werkgevers zouden sneller personeel aannemen als ze weten dat ze er sneller vanaf komen. Dat zou in het bijzonder gelden voor oudere werkzoekenden die momenteel moeilijk aan de bak komen, omdat werkgevers zouden opzien tegen de hogere ontslagvergoedingen waar zij recht op hebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief