Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Serie: Groen Licht

5 jul 07

NOVA besteedde in de serie Groen Licht aandacht aan leuke uitvindingen die k nog eens goed zijn voor het milieu. De negen duurzame innovaties op een rij.

Welke uitvinding verdient volgens u het Groene Licht voor beste duurzame innovatie? Breng nu uw stem uit in de poll!

Deel één: de HR-ketel die zelf electriciteit opwekt. Hierdoor zijn er minder electriciteitscentrales nodig en is er dus ook minder CO2 uitstoot. Bij tien Nederlanders staat sinds kort een test-exemplaar.

Deel twee: de energie opwekkende dansvloer. Het Rotterdamse bedrijf 'Sustainable Dance Club' ontwikkelt een duurzame dansvloer, die dansbewegingen omzet in electriciteit (en zo klimaatneutraal de lichtshow voedt).

Deel drie: hoe CO2-uitstoot bevorderend gedrag wordt gecompenseerd met het aanplanten van een boom.
Deel vier
: hoe slimme straatverlichting onder het energiebesparende motto: 'effe dimmen', bijdraagt aan een beter klimaat.
Deel vijf
: Jan Husslage bouwt in Steenwijk een ecologisch huis van tweedehands bouwmaterialen, voorzien van allerlei energie- en waterbesparende snufjes. Maar de gemeente en omwonenden zjjn niet blij met zijn huis.


Deel zes : De Kas zonder Gas. De glastuinbouw verslindt behoorlijk wat energie. En daarom besloot orchidee-kweker Maurice van der Hoorn naar een milieuvriendelijke oplossing te zoeken. Hij opende onlangs de eerste Kas Zonder Gas.

Deel zeven : de ijsbaan zonder ijs. In Heerenveen wordt vlakbij het Thialfstadion, een kunststof schaatsbaan aangelegd. Die kost geen energie en is volledig recyclebaar.Deel acht: de Ampelmann. Een platform met zes benen dat meedeint op de golven. Zo kunnen windmolens op zee ook bij slecht weer worden gerepareerd en wordt windenergie net zo'n goedkope bron van stroom als andere energiebronnen.

Deel negen: biologisch afbreekbare meubels. Studenten van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht maken biologisch afbreekbare meubels. De hippe designlijn is gemaakt van maïs en kan na gebruik zo op de composthoop worden gegooid.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief