Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Middelkoop: 'Aanslag gericht op burgerbevolking'

10 jul 07

De zelfmoordaanslag van de Taliban op een markt in Deh Rawod was duidelijk gericht op het maken van slachtoffers onder de burgerbevolking van de stad in het zuiden van de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dinsdag gezegd.

Volgens Van Middelkoop is er sprake van een "doelbewuste aanslag op een drukke plaats". Bij de explosie raakten eerder op dinsdag zeven Nederlandse militairen gewond, waarvan een zwaar. Door de aanslag zijn zeker zes burgers gedood. Vijftien tot twintig omstanders raakten gewond.

De politiecommandant van Uruzgan en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken reppen evenwel van zeker zeventien doden en dertig gewonden. Van Middelkoop heeft zijn medeleven over de burgerslachtoffers betuigd bij de Afghaanse president Hamid Karzai. De gedachten van zowel Van Middelkoop als minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaan verder uit naar de gewonde Nederlandse militairen en hun families. Verhagen spreekt opnieuw van een "laffe en afschuwelijke daad". Volgens de bewindsman is de eerste zorg op dit moment de zorg voor de gewonde soldaten. De CDA'er heeft grote waardering voor de Nederlandse soldaten die assistentie verlenen aan de Afghaanse burgerslachtoffers.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief